Egy speciális diéta segít lassítani az Alzheimer-kór előrehaladását. Legalábbis az egereknél ismét jelentősen javultak a kognitív képességek és a memóriateljesítmény. Ez az eredménye egy amerikai tanulmánynak.

A kutatás tárgyaként Valter Longo és munkatársai Alzheimer-kórhoz hasonló tünetekkel rendelkező egerei szolgáltak a Dél-Kaliforniai Egyetemen. Az állatok egy része négy hónapon keresztül minden második héten fehérjeszegény táplálékot kapott. Másik része normál takarmányt evett. Végül minden állattal memóriatesztet végeztettek: például meg kellett találniuk az utat egy labirintusban. Ennek során a fehérjeszegény étrendet fogyasztó egerek jelentősen jobb kognitív teljesítményt mutattak. Az állatok agyában is különbségek voltak láthatók – kevesebb idegsejt tartalmazta a hibás tau-fehérjét, ami tipikus módon az Alzheimeres betegek agyában gyűlik össze.
Csökkent növekedési faktor

A fehérjeszegényen étkező egerekben 30-70%-kal kevesebb mennyiségű IGF-1 növekedési faktor keringett. Ugyanakkor egy másik proteinből nyolcszoros mennyiséget találtak, amely megköti az IGF-et, és ezzel blokkolja azt. Ez a faktor segít a fiatal években a növekedési folyamatokban, a későbbi életben viszont különböző betegségekkel hozzák összefüggésbe, például a demenciával – mind az egereknél, mind az embereknél. A táplálékból felvett fehérje arról ismert, hogy szabályozó hatással van az IGF-1-re.

Könnyen megvalósítható

A javulás a táplálkozás egyszerű átállításával elérhető. A kutatók azt remélik, hogy ezeket az eredményeket hamarosan az embereknél is hasznosítani lehet. Céljuk, hogy azonnali segítséget nyújtsanak. Az új gyógyszerek fejlesztése akár 15 évig is eltarthat, a mostani Alzheimer-betegeknek ez túl késő lenne. A fehérjeszegény diéta bevezetése azonban könnyen megvalósítható intézkedés.

Évente növekvő számok

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája. A kutatók becslése szerint a következő években a számok még drasztikusabban fognak emelkedni. Eddig nincs lehetőség a betegség gyógyítására, a korai diagnózis és kezelés azonban mindenesetre lassítja a betegség lefolyását.

Forrás:impulsermagazin.com