A legtöbben azzal az indokkal nem használnak fogselymet, hogy nincs idejük ilyesmivel bíbelődni, illetve vérzik tőle az ínyük. Az igazság azonban az, hogy a szájápolás ezen formája távolról se olyan időigényes, és az íny is egészségesebbé válik tőle.

Egyes tanulmányok szerint a fogfelület 1/3-a marad megtisztítatlan, ha nem használunk fogselymet.

Íme 5 érv a fogselyem mellett:

1, Megállíthatja a fogínyvérzést

Sokan azért nem használnak fogselymet, mert azt mondják, hogy vérzik tőle az ínyük. Azonban ha nem fogselymeznek, az még tovább ronthatja a helyzetet. A vérzést általában bakteriális eredetű gyulladás okozza. A fogselyem használatával gyakran két hét után megszűnik ez a kellemetlen tünet.

2, Elűzi a szájszagot

A szájszag egyes esetekben a szájban felgyülemlő baktériumok bomlasztó tevékenységének köszönhetően alakul ki. Amennyiben az egyébként nehezen elérhető részek a szájban alaposan meg vannak tisztítva jó eséllyel a szájszag is eltűnik.

3, A fogmegőrzésben is jeleskedik

A sokat emlegetett baktériumok a fogínyvérzésen és a szájszagon kívül sokkal kellemetlenebb tüneteket is okozhatnak.

Amikor nem takarítjuk el őket a fogközökből, az íny felületéről az immunrendszerünk érzékeli a jelenlétüket és támadást indít ellenük. A védekezés részét képező enzimek azonban megtámadják a csontot a támadás alá vont területen, aminek előbb-utóbb fogvesztés lesz a következménye, hiszen már nincs ami tartsa a fogat.

4, Pénzt takarít meg

A képlet nagyon egyszerű: egészséges fogak, kevesebb lyuk, kevesebb ínybetegség, tovább a helyükön maradó egészséges fogak, kevesebb fogorvosra, műfogsorra költött pénz.

5, Csökkenti a terhességi kockázatokat

A gyermeket váró nők hormonháztartása nagyon nagy változáson meg keresztül, aminek az egyik kellemetlen velejárója, hogy a fogíny a szokásosnál érzékenyebbé válhat. Ilyenkor a rendszeres használók is gyakran felhagynak a fogselyemmel. Azonban a baktériumok így szaporodásnak indulhatnak, bejuthatnak a kismama vérébe, a placentán keresztül pedig a magzathoz is eljuthatnak, koraszülést és alacsony születési súlyt idézhetnek elő.
  
Forrás: donna.hu