A zöldhagyma csípős, melegítő zöldség. Tisztító, méregtelenítő hatású, antibakteriális, eloszlatja a hideg jellegű külső szindrómákat, mint a nátha, a megfázás. Izzasztó.

Mire jó?

Nátha ellen:
A zöldhagyma fehér részéből 60 g-ot és a jégretekből pedig 15 g-ot feldarabolunk. 4-5 dl vízben addig főzzük, amíg csak 3 dl marad. Langyosra hűtve megisszuk a lé felét, és fél óra múlva újra langyosra melegítve a másik felét is. Ha náthásnak érezzük magunkat, rögtön fogyaszthatjuk, naponta többször is.

Köhögés ellen:
Hét szál zöldhagyma fehér részét gyökerestül egy feldarabolt körtével és 50 g cukorral 4 dl vízben megfőzzük. Megisszuk a levét, utána megesszük a hagymát és a körtét – naponta kétszer.

Mellkasi, bordaközi fájdalom ellen:
10 szál zöldhagyma fehér részét, 50 g gyömbért és 2 kisebb fehér retket földarabolunk és mozsárban összetörünk. Serpenyőben fakanállal kevergetve felmelegítjük. Gézbe csavarjuk, és ha már kihűlt annyira, hogy ne legyen kellemetlenül forró, a fájó részre helyezzük. Naponta kétszer alkalmazzuk, míg a fájdalom el nem múlik.

Fájdalmas ízületi ficam ellen:
A zöldhagyma zöld részéből 50 g-ot mozsárban péppé zúzunk és pakolásként, gézzel körbecsavarva a fájó részre helyezzük. Egy-két órát hagyjuk rajta, naponta kétszer alkalmazzuk.
Végtagzsibbadás ellen
60 g zöldhagymát, 15 g gyömbért, 3 g borsot (vagy kínai szecsuánit vagy hazai feketét) fél órán keresztül főzünk 4 dl vízben. Naponta kétszer igyunk belőle.

Akut mellgyulladás ellen:
A zöldhagyma fehér részéből 250 g-ot feldarabolunk, lábasba tesszük és forrásban lévő vízzel bőségesen fölöntjük. Fölé hajolva gőzöljük a gyulladt testrészt, majd ha a víz már langyos, lemossuk. Naponta háromszor alkalmazzuk. Két nap szünet után megismételjük.

Gyulladt, fekélyes seb ellen:
3-5 szál zöldhagymát felszeletelünk. Mozsárban összetörjük, és alma- vagy borecetet öntve rá ragacsos masszát keverünk belőle. Tűzhelyen megmelegítjük és (nem túl forró) pakolásként a gyulladt részre helyezzük. Ha megszáradt, eltávolítjuk. Naponta kétszer alkalmazzuk.