Nyakunk különleges ápolást igényel, hiszen rendkívül finom bőrén látszódnak meg először az idő múlásának a jelei. Ennek ellenére azonban hajlamosak vagyunk hanyagolni ezt a testtájunkat, és már csak siránkozunk, mikor kezd rohamosan veszíteni a rajta lévő bőr a feszességéből és ezzel együtt megjelennek az első ráncok.

Bőrápolás

Mivel rendkívül érzékeny bőrfelületről van szó, 25 éves kor táján érdemes elkezdeni anti-ageing termékekkel ápolni, 30 felett pedig javasolt még tovább fokozni ezt a gondoskodást.

Az ápolás egyik legfontosabb alapja a hidratálás. Erre a célra a lehető legjobb minőségű termékeket ajánlott választani, hiszen a gyengébbekkel távolról se érjük el a kívánt hatást, tulajdonképpen az ablakon szórjuk ki a pénzt. A hidratálás mellett a bőr megfelelő táplálásáról is gondoskodni kell, ebben az esetben is válasszunk minőségi krémeket. Időnként pedig távolítsuk el az elhalt hámsejteket, hogy még fiatalosabb legyen a bőr megjelenése, ehhez finom szemcséjű bőrradírt használjunk, és óvatos mozdulatokkal végezzük a műveletet.

Jót tesz a nyak vérkeringésének és a bőr állagának is, ha hideg-meleg vizes váltott zuhanyban részesítjük, vagy alkalmanként hideg majd meleg borogatást teszünk rá váltva 4 percig. Arra ügyeljünk, hogy mindig hideggel kezdjük és azzal is fejezzük be a procedúrát.

A többi bőrfelületünkhöz hasonlóan a nyakat is védeni kell a napsugarak káros hatásaitól, és nemcsak a nyári verőfényben, hanem mindig, mikor fedetlen és úgy megyünk ki.

Nem mindegy a párna száma

A nyak tetszetős küllemének egyik legnagyobb ellensége a sok párnán alvás. Ha ugyanis 2-3 plusz párnán pihenünk, akkor nem is igazán pihenünk, nyakunk izmai nem ernyednek el kellőképpen, feszülnek, ami fájdalom formájában jelentkezni is fog előbb-utóbb. Emellett a vérkeringésre sincs túl jó hatással, aminek a következtében a bőr élettelenebbnek tűnik, veszít a tónusából, idő előtt ráncosodni kezd.

Egy kis torna a nyaknak sem árt

A legtöbbünk alig mozgatja a nap során a nyakát, néha akár órákon keresztül alig moccantunk rajta egy kicsit. Ráadásul a maximum mozgás is elég beszűkült lehet, egy kis biccentés, néha oldalra nézünk, de azt is csak minimum mozgással. Nem csoda, ha merevvé válik a nyak és fáj, emellett pedig az izmai is elgyengülnek, behúzzuk a nyakat, és ez egész testtartásunkat, megjelenésünket rontja, a hangulatunkkal együtt.

A problémának elejét vehetjük a rendszeres tornával, melyet miden esetben óvatosan, lassan végezzünk. Íme néhány gyakorlat:

-          Fejforgatás: Ülve és állva is végezhetjük. Először fordítsuk a fejet lassan az egyik irányba, ameddig kényelmes, maradjunk így 10-30 másodpercig. Ezután ismételjük meg a gyakorlatot a másik irányba is.

-          Nyújtás oldalra: Álló helyzetben próbáljuk meg a fülünkkel megérinteni a vállunkat. Ne erőltessük, csak ameddig kényelmes. Ismételjük meg a gyakorlatot a másik oldalra is.

-          Ellenállás: A jobb kezünket helyezzük a fejünkre, a fülünk mögé, és óvatosan kezdjük el nyomni, de a nyakat feszítsük meg, álljunk ellen a nyomásnak. Ismételjük meg a gyakorlatot a másik oldalra is.

 Forrás: donna.hu