A hosszú téli napokon isteni csemege a befőtt, azonban
érteni kell a módját, hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket ily módon.
Íme néhány ötlet Donnáktól, Donnáknak:
„Igaz, hogy én mostanában inkább fagyasztva tárolom a
gyümölcsöt, de a befőzésnél nekem a dunsztolás vált be. Még pedig úgy, hogy a
fazékba tett üvegeket addig melegítem míg az üvegekben belül nem kezd
gyöngyözni a lé. Akkor leveszem a tűzről és hagyom a vízben kihűlni a befőttet.
Csak azután teszem a helyükre. Nekem még van 2010-es cseresznye befőttem és nem
puhult le !!!”
„Mivel panelban lakom, és nincs hűvös kamrám, a készen
kapható befőtt tartósítót használom. Gyors, egyszerű, és nem kell dunsztolni.
Lekvárokhoz dzsemfixet használok, és az is nagyon gyors és takarékos. Soha nem
romlik el se a befőtt, se a lekvár.”
„Én fagyasztom az ételeket.”
„Tisztaság és érett termések. Nátrium-benzoikum.”
„Uborkára forrón öntöm a tartósítószeres ecetes levet, majd
száraz dunszt a hűtőtáskában.”
„Soha ne használj mesterséges tartósitószert, így szalicilt!
Lehet hogy, gyorsabb elrakni, de az méreg és a szervezetbe kerülve, nehezebb
"kiüríteni " később!!!”
„Befőzésnél senkit nem engedek a közelembe. Persze, kivétel
a gyümölcsök hámozása, magtalanítása. A mosásokat én végzem. Az üvegeket
tisztán tárolom, ennek ellenére befőzésnél mindig három vízben mosom.
Mosószeres, sima öblítő és nátrium-benzonátos (lehet szalicil) öblítő. Persze,
ezek mind jó meleg vizek és lefelé fordítva az üvegeket hagyom kiszáradni. Nem
szabad törölni. A szirupot megfőzöm, (Egy gyümölcscsel megrakott üveget
megtöltök vízzel és üvegenként 3 evőkanál cukrot számolok, pici szelet citromhéj
és egy szem szegfűszeg üvegenként, amit a gyümölcscsel megrakott üvegbe
teszek.) Csak addig melegítem, míg a
cukor elolvad. Ezzel feltöltöm az üvegeket, hogy teljesen ellepje a gyümölcsöt
(mert ha a léből kilátszik a gyümölcs, megbarnul), ekkor teszem bele a pici
(fél fogpiszkálónyi) citromhéjat, 1
szegfűszeget és icipici tartósítót. Egy késhegynyi legalább 5 - 6 üvegre elég.
A lényeg, a jól kidunsztolás. Már évek óta sütőben dunsztolom, majd száraz
dunsztba teszem. Ilyen módszerrel nagyon sok gyümölcsöt lehet egyszerre
elrakni. (Én 50-et szoktam) Óvatosan, forrástól számítva 20 perc. Persze, lehet
tartósítószer nélkül is elrakni, de akkor másnap a dunsztolást meg kell
ismételni. Így teljesen csírátlanítva lesz. Nekem eddig még nem romlott meg
befőttem, kivéve, ha a teteje nem volt rendesen rárakva.
Jó munkát és sok sikert a befőzéshez minden kedves
Donnázónak!”
„Ami egyszer nem sikerül...nos...olyat többet nem teszek
el..fő az önbizalom...így minden jól sikerül....javaslom másnak is...”
„Kidunsztolom meg rakok a tetejére szalicilt nekem még így
soha nem romlott meg!”
„Szörpöt elkészítem, fél literes kis üvegekbe töltöm, s
fagyasztóládába teszem. Most ezzel próbálkozom, s nem kell semmiféle
tartósítószert használni.
Még régebben olvastam, hogy szintén tartósítószer nélkül
tehetünk el befőttet, lekvárt, paradicsomot,ha az üveg tetejére celofánt
teszünk, arra szórjuk a tartósítószert,s ezután még egy réteggel lezárjuk az
üveget. Nekem így nem romlottak meg, amiket eltettem.”
„A savanyúságot mindig hordóba rakom el vagy vödörbe, és nem
romlik meg soha igaz, hogy rakok bele nátrium-benzoátot, valamint borként, az
előnye az, hogy bármikor lehet beletenni bármit folyamatosan, viszont van két
titok amit be kell tartani és pedig az, hogy nem szabad kézzel valamint fém
dologgal belenyúlni, hanem csak műanyag valamint fa tárgyal lehet csak.”
Forrás: donna.hu
0 Megjegyzések