Hónapos retek: a tavasz első finom zöldsége, ami igazi vitaminforrás! A közkedvelt piros retek formában csak a 18. század vége óta létezik. A hónapos retek azon kevés zöldségféle közé tartozik, amelyet kizárólag nyersen fogyasztunk.Egy régi mondás azt tartja, hogy "a retek reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság". Ez inkább az érzékeny gyomrúakra és a nehezebben emészthető, több rostot és savat tartalmazó téli retekre vonatkozik. 

Magas vitamintartalom

Magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt igen hatásos a tavaszi fáradság ellen, fiatalít és még a kimerültség ellen is jó. Vesetisztító hatású, sőt állítólag még a nemi vágyat is serkenti.

Illóolaja antibiotikus, kiválóan gyógyítja a légúti megbetegedéseket.
Jelentős vitamintartalma mellett bővelkedik káliumban, foszforban és egyéb nyomelemeket tartalmaz. Megfázás ellen antibakteriális hatása miatt bevethetjük, valamint segíti a májfunkciókat és még méregtelenít is.

A hónapos retek az egyik leghasznosabb ta­vaszi immunerősítő és salaktalanító zöldség, mely tulajdonságait elsősorban a benne található C-vitamin mennyiségének, illetve a mustárolajnak és az egyéb illóolajoknak köszönheti.

A retek továbbá fokozza a belek mozgását, a vesék működését, nem utolsósorban pedig csökkenti a szervezet zsír- és koleszterinszintjét. Mindemellett nem szabad megfeledkezni fertőtlenítő hatásáról sem, melynek révén rendszeres fogyasztása segít köhögés esetén, illetve a bélflórát károsító baktériumok, gombák elleni harcban.

Számos gyógyító hatással rendelkezik, a népgyógyászati hagyomány szerint a retek átmenetileg javítja a hangulatot. Illóolaja antibiotikus, nyákoldó hatásával köhögés, rekedtség, megfázásos betegségek, légúti betegségek gyógyítója. Anyagcsere-fokozó hatása miatt étvágyjavító és emésztést szabályzó szerepe van, az epebántalmakra is reteklé-kúrát ajánlanak. Fogyaszthatjuk salátába keverve, szendvicsbe szeletelve, vagy akár magában is. Francia szokás, hogy a retket nagyon fiatalon, szinte még fehéren eszik, vajjal tálalva, előételként.

A plusz kilók és allergia ellen is használhatjuk

Erősíti az ellenálló képességet, emellett a bőr, a fogak és a csontozat egészségében is szerepet játszik. A fogyókúrában is segít felvenni a harcot a pluszkilók ellen, hiszen magas rost tartalma alacsony energiatartalommal párosul. A népi orvoslásban reumára, ízületi fájdalmakra, allergiára és köszvény esetén is alkalmazták.

Ha eddig ritkán került tányérunkra az intenzív ízű zöldség, akkor ezen érdemes változtatni; csempésszük bele ételeinkbe vagy fogyasszuk magába, hiszen nemcsak egészséges, hanem finom is.

Jó tudni
A káposztafélék és a retek védenek a vastag-, a végbél- és a pajzsmirigyrák ellen.
Lázcsillapító hatású, ha éjszakára egy retekszeletekből felfűzött „nyakláncot” teszünk nyakunk köré.
Bármely friss élelmiszer alkalmas fagyasztásra, kivéve a retket, továbbá az egész tojást, hagymát, fejes salátát.
Ha a hónapos retek magját vetéskor kissé megsózzuk, nyáron is szépen csírázik, és gyorsan hoz gumót.(Nagymamámtól tudom)

Reteksaláta+reteklevél pesto

A márciusi potluck-on is tanultam valami újat: egy csokor retket teljes egészében fel lehet használni, a levelével együtt. Míg mások esetleg a szemétre dobják a retek föld fölötti részét, L.Kati megmutatta nekünk, hogy a retek leveléből nagyon finom pestót (pástétomot, krémet) lehet készíteni.



Akkor lássuk:

Reteklevél pesto
3 csokor retek levele
1 marék dió
1 marék mandula
½ citrom reszelt héja
½ citrom leve
2 nagyobb gerezd fokhagyma
4 evőkanál olivaolaj
Só, bors

A hozzávalókból sűrű pépet készítünk.

A saláta szégyenlős volt, elbújt egy másik saláta mögött... De azért így is látszik a zöldben a szép piros retek.



Zöldsaláta tökmagos saláta öntettel
Jégsaláta,
retek,
petrezselyem

Salátaöntet:
½ dl hidegen sajtolt tökmag olaj
2 kis gerezd fokhagyma,
½ citrom leve és reszelt héja
Só, bors

Ajánlom, hogy próbáljátok ki, valamilyen keményebb zöldség (répa, cékla, uborka) a pestóba mártogatva, hozzá a zöldsaláta, remek ebéd vagy vacsora lehet!