
Magas vitamintartalom
Magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt igen hatásos a tavaszi fáradság ellen, fiatalít és még a kimerültség ellen is jó. Vesetisztító hatású, sőt állítólag még a nemi vágyat is serkenti.
Illóolaja antibiotikus, kiválóan gyógyítja a légúti megbetegedéseket.
Jelentős vitamintartalma mellett bővelkedik káliumban, foszforban és egyéb nyomelemeket tartalmaz. Megfázás ellen antibakteriális hatása miatt bevethetjük, valamint segíti a májfunkciókat és még méregtelenít is.
A hónapos retek az egyik leghasznosabb tavaszi immunerősítő és salaktalanító zöldség, mely tulajdonságait elsősorban a benne található C-vitamin mennyiségének, illetve a mustárolajnak és az egyéb illóolajoknak köszönheti.
A retek továbbá fokozza a belek mozgását, a vesék működését, nem utolsósorban pedig csökkenti a szervezet zsír- és koleszterinszintjét. Mindemellett nem szabad megfeledkezni fertőtlenítő hatásáról sem, melynek révén rendszeres fogyasztása segít köhögés esetén, illetve a bélflórát károsító baktériumok, gombák elleni harcban.
Számos gyógyító hatással rendelkezik, a népgyógyászati hagyomány szerint a retek átmenetileg javítja a hangulatot. Illóolaja antibiotikus, nyákoldó hatásával köhögés, rekedtség, megfázásos betegségek, légúti betegségek gyógyítója. Anyagcsere-fokozó hatása miatt étvágyjavító és emésztést szabályzó szerepe van, az epebántalmakra is reteklé-kúrát ajánlanak. Fogyaszthatjuk salátába keverve, szendvicsbe szeletelve, vagy akár magában is. Francia szokás, hogy a retket nagyon fiatalon, szinte még fehéren eszik, vajjal tálalva, előételként.
A plusz kilók és allergia ellen is használhatjuk
Erősíti az ellenálló képességet, emellett a bőr, a fogak és a csontozat egészségében is szerepet játszik. A fogyókúrában is segít felvenni a harcot a pluszkilók ellen, hiszen magas rost tartalma alacsony energiatartalommal párosul. A népi orvoslásban reumára, ízületi fájdalmakra, allergiára és köszvény esetén is alkalmazták.
Ha eddig ritkán került tányérunkra az intenzív ízű zöldség, akkor ezen érdemes változtatni; csempésszük bele ételeinkbe vagy fogyasszuk magába, hiszen nemcsak egészséges, hanem finom is.
Jó tudni
A káposztafélék és a retek védenek a vastag-, a végbél- és a pajzsmirigyrák ellen.
Lázcsillapító hatású, ha éjszakára egy retekszeletekből felfűzött „nyakláncot” teszünk nyakunk köré.
Bármely friss élelmiszer alkalmas fagyasztásra, kivéve a retket, továbbá az egész tojást, hagymát, fejes salátát.
Ha a hónapos retek magját vetéskor kissé megsózzuk, nyáron is szépen csírázik, és gyorsan hoz gumót.(Nagymamámtól tudom)
Reteksaláta+reteklevél pesto
A márciusi potluck-on is tanultam valami újat: egy csokor retket teljes egészében fel lehet használni, a levelével együtt. Míg mások esetleg a szemétre dobják a retek föld fölötti részét, L.Kati megmutatta nekünk, hogy a retek leveléből nagyon finom pestót (pástétomot, krémet) lehet készíteni.
Akkor lássuk:
Reteklevél pesto
3 csokor retek levele
1 marék dió
1 marék mandula
½ citrom reszelt héja
½ citrom leve
2 nagyobb gerezd fokhagyma
4 evőkanál olivaolaj
Só, bors
A hozzávalókból sűrű pépet készítünk.
A saláta szégyenlős volt, elbújt egy másik saláta mögött... De azért így is látszik a zöldben a szép piros retek.
Zöldsaláta tökmagos saláta öntettel
Jégsaláta,
retek,
petrezselyem
Salátaöntet:
½ dl hidegen sajtolt tökmag olaj
2 kis gerezd fokhagyma,
½ citrom leve és reszelt héja
Só, bors
Ajánlom, hogy próbáljátok ki, valamilyen keményebb zöldség (répa, cékla, uborka) a pestóba mártogatva, hozzá a zöldsaláta, remek ebéd vagy vacsora lehet!
0 Megjegyzések