Nem igaz az a felfogás, hogy a hagyományos fogászati
kezelések és a fluorid az egyetlen módja a szuvas fogak kezelésének. Amikor a
fogorvos megállapítja, hogy kilyukadt egy fogunk, a legtöbben pánikolunk és
igazából teljesen tehetetlennek érezzük magunkat. Úgy gondoljuk, az egyetlen dolog
amit tehetünk az az, hogy betömetjük fogunkat. Az új hír viszont az, hogy ez
nincs így. Az emberek úgy tudják, hogy amelyik fog egyszer kilyukadt, az már
gyógyíthatatlan és visszafordíthatatlan. Az egyetlen megoldás, úgy tűnik, hogy
elrohanjunk a fogorvoshoz, és egy szintetikus anyag kerüljön a fogainkba, hogy
megmentsük vele a megsérült fog szerkezetét.
Nem kell, hogy többé csak a fogászati beavatkozásokra és
műtétekre, a veszélyes vegyi-, fluorid- vagy más tömőanyagokra hagyatkozzunk
mint a fogszuvasodás egyetlen megoldására.
Hadd mondjam el, mi kell az egészséges fogakhoz és hogy valójában mi
okozza a fogszuvasodást.
Mi a megoldás?
A fogszuvasodást akkor kezdtem el vizsgálgatni, amikor
egyéves kislányom szájában a fogorvos egy szuvas fogat talált. A kisgyermekek
fogszuvasodását gyakran a cumisüvegből elfogyasztott gyümölcslevek, nyalókák,
édességek, feldolgozott ételek számlájára írják. A gond ezzel az elmélettel
viszont ott van, hogy a lányom nem eszik gyakran édességet, sosem iszik
gyümölcsleveket, rendszeresen szopott és szinte soha nem evett semmiféle
feldolgozott élelmiszert (amelyekről ismert, hogy károsak és fogszuvasodást
elősegítőek).
Tudtam, hogy a jelenlegi elmélettel volt a baj. Meg kellett
találnom a választ, mert a felnőttekkel ellentétben, a kisgyerekek nem viselik
el könnyedén a hagyományos fogászati kezeléseket, nem tudnak nyugodtan
megülni a fogorvosi székben. Ennek eredményeként egy kisgyermek tipikus
fogászati kezelése altatás mellett történik.
Munkám a világ legnagyobb fogorvosa, Weston A. Price,
valamint egy top fogorvos, Melvin Page kutatásain alapul. Ahelyett, hogy
megpróbálta volna meghatározni azt, hogy a modern társadalmak miért szenvednek
egészségtelen fogaktól, Weston Price beutazta a világot, hogy megtudja azt, hogy
az őslakos embereknek miért olyan egészségesek a fogaik. A bennszülött
csoportok kiváló egészségügyi állapotát megfigyelve, az 1930-as években Dr.
Price megrendítő felfedezést tett. Rájött, hogy valami alapvető és valami igen
radikálisan rossz dolog van abban, ahogyan élünk, és ennek eredményeként búcsút
mondhattunk régi jó egészségügyi állapotunkat. Dr. Price felvázolta
“fogszuvasodást gyógyító protokollját”, miszerint pontosan és gondosan, a
feltételeket betartva, a beteg fogak több mint 95 százaléka hatékonyan
gyógyítható volt fogászati beavatkozások nélkül. Más szóval, az üregek egy
speciális típusú táplálkozással gyógyíthatók, a beteg fog képes az
újjáépülésre.
Fogromlás korral?
A szájsebészet csak a fogszuvasodás, a fájdalom és / vagy a
fogban lévő lyuk tüneteit kezeli. Soha nem foglalkozik az okokkal, és emiatt az
emberek idővel általában sok fogat vesztenek.
Egy átfogó tanulmány, amely több mint 15.000 embert
vizsgált, néhány fontos fogszuvasodással kapcsolatos statisztikát tett közzé.
Íme egy összefoglaló: minél idősebb vagy, fogaid egyre rosszabbak lesznek. Hát,
ezt gondolom mindenki tudta.
Azonban ha a fogmosás, a fogselymezés, a masszív fluor-
kampányok és a szájsebészet hatékonyak lennének a fogszuvasodás megelőzésében,
akkor nem ez a jelenség állna fenn. Vagy a természet hibás alapvetően, és
rothadó fogakra ítélt bennünket, vagy az emberek hibásak a természet
megértésében és hasznosításában.
Az aktuális fogszuvasodás elmélet hibás
A jelenlegi elmélet szerint:
“[A fogszuvasodás] akkor jelentkezik, amikor szénhidrátokat
tartalmazó élelmiszerek (cukrok és keményítők), mint tej, mazsola, cukor vagy
bármily édesség marad a fogakon. A szájban élő baktériumok ezeken az élelmiszereken
élnek és savakat gyártanak. A savak elpusztítják a fogzománcot, fogszuvasodást
okozva. ”
Számos probléma van ezzel az elmélettel:
# 1) Nem számít hányszor mosunk fogat a nap folyamán,
lehetetlen a szájat baktériummentesen tartani. Állítólag, több mint 14.000
baktériumot lélegzünk be óránként
# 2) a legtöbb őslakos, akiknek erjedésben lévő szénhidrátok
vannak a fogai között egész nap anélkül, hogy fogat mosnának vagy fogselymet
használnának, többnyire, vagy teljesen mentesek a fogszuvasodástól
# 3) a baktériumok nem eszik a feldolgozott cukrokat a
bennük lévő tápanyagok hiánya miatt. Valójában, a cukrokat azért dolgozzák fel,
hogy megakadályozzák azok romlását, illetve a baktériumok általi fogyasztását.
Annak semmi értelme nincs, hogy ezek a tápanyagoktól megfosztott üres cukrok
egyszerre csak baktérium tenyészetté váljanak a szánkban
# 4) a baktériumok nem eszik meg a feldolgozott lisztet sem,
ugyanezen okból. A feldolgozott lisztek abból a célból készültek, hogy
megelőzzék a romlást, és az ásványi anyagokat, ami a baktériumok élelmiszere
lenne, eltávolítják belőlük. Sokszor a liszteket még tovább kezelik, hogy
megakadályozzák azt, hogy baktériumok szaporodjanak fel bennük
# 5) azok az ételek, amelyeket a baktériumok szeretnek enni,
vagyis a tej, zöldségek, hús, hal, gyümölcs, általában nincsenek nyílvántartva
fogszuvasodás okozóként
# 6) a nagy CDC felmérés azt mutatja, hogy annak ellenére,
hogy minden erőfeszítést megteszünk a fogszuvasodás elkerülése érdekében, a
lakosság körülbelül 90%-ának lesz legalább egyszer szuvas foga élete folyamán.
Ez azt jelenti, hogy még a legjobb esetben is, a preventív módszerek csak az
emberek 10%-ánál működnek.
A fogszuvasodás igazi oka
Miután elolvastam és áttanulmányoztam Weston Price, Earnest
Hooten Harvard professzor munkáit, világossá vált számomra, hogy a bolti,
feldolgozott ételektől selejtesek fogaink.
Dr Price újra és újra dokumentálta azon őslakosok tragikus
sorsát, akik a modern, iparosodott társadalommal érintkeztek.
A föld iparosodott lakosságának nagy hányada alultáplált.
Nem kalóriákról és mennyiségi, hanem minőségi ételekről van szó. Egészségtelen
ételeket fogyasztunk, feldolgozott, denaturált élelmiszereket, teli vegyi anyagokkal.
Ezekből az ételekől hiányoznak a speciális, zsírban oldódó vitaminok, amelyek
beszerzéséért a bennszülött emberek időnként nagyon messzire is képesek
elmenni.
Vérvizsgálatokon keresztül Dr Melvin Page fogász rámutatott
a fogszuvasodás igazi okára. Amikor a vér kémiája nincs egyensúlyban,
elsősorban a feldolgozott élelmiszerek (különösen a cukor) fogyasztása miatt, a
kalcium és a foszfor aránya felborul a vérünkben. Amikor ez megtörténik, a test
a kellő ásványi anyagokat a csontokból húzza elő. Ezért történik csontvesztés-
csontritkulás és fogromlás. Szóval, a cukor fogszuvasodást okoz, mert kimeríti
a szervezet tápanyagait és nem azért lesz szuvas egy fog, mert a baktériumok
savat gyártanak. Annak érdekében, hogy helyreállítsuk a helyes kalcium és
foszfor arányt vérünkben, és hogy az ásványi anyagok belekössenek fogainkba,
általában nem elegendő, hogy elkerüljük a túl sok édes vagy feldolgozott
élelmiszerek fogyasztását. Olyan ételeket kell fogyasztanunk, amelyek nagy
mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, hogy ez egy olyan
láncreakciót hozzon létre, amely szép kemény és csillogó fogszerkezettel
helyettesíti az elhalt fog szerkezetét.
Fogszuvasodás nélkül…
Nézzük mi a fogépítéshez megfelelő típusú táplálkozás?
Először is, a zsírban oldódó vitaminok nagyon fontosak,
amelyek jelen vannak a növényi és állati eredetű élelmiszerekben, teljes
harmóniában a természettel. A zsírban oldódó vitaminok közé az A, D, E, és K
vitaminok tartoznak. Fűvel táplált állatok, vadon élő halak és kagylók,
vadállatok- különösen az állatok szervei adnak otthont ezeknek a vitaminoknak.
Nemhiába eszi meg a dzsungel királya először a belső szerveket a test többi
része előtt. A medvék néha pedig csak a lazac fejét eszik meg, otthagyva a
többi testrészt más állatnak. Ennek az az oka, hogy a szervek tartalmazzák
azokat a vitaminokat, amelyekre testünknek szüksége van.
A zsírban oldódó E-vitamin a búza, rozs, árpa és zabszemek
csírájában tárolódik. De amikor ezeket a szemeket feldolgozzuk, a vitamin
gyorsan oxidálódik, és a szemek megavasodnak. Mivel a boltban vásárolt
élelmiszer rosszul feldolgozott, szinte lehetetlen olyan terméket találni amely
a teljes vitamint tartalmazza. Még organikus ételekből is hiányoznak ezek a
legfontosabb tápanyagok.
Fogaink szuvasodnak, mert élelmiszer-ellátásunk olyan
szegényes, hogy sok élelmiszerből teljesen hiányoznak a zsírban oldódó
vitaminok: A, D, E, és K.
Ha búzából, kukoricából készült ételeket fogyasztunk,
frissen őrölt szemekkel kezdjük. Ezeknek a szemeknek általában meg kell
erjedniük, hogy a bennük lévő tápanyagok emészthetővé váljanak.
Én is azt gondoltam, hogy egészségesen étkezem: bio
gyümölcsök, zöldségek,bio magvak, valamint hal és csirke szerepelt étrendemben.
Még így is volt három szuvas fogam, mert étrendem még így sem tartalmazott
elegendő zsírban oldódó vitamint, és elegendő biológiailag hozzáférhető ásványi
anyagot.
Az állati eredetű élelmiszer evőknek: szénával, a tavasszal
és nyáron gyorsan növő fűvel táplált állatok nyers tejét, ebből a tejből készített
vajat, tejszínt és sajtot kell fogyasztaniuk. Szinte minden étkezéshez kell
legalább valamilyen állat szervét, vagy farmon, vagy bio gazdálkodásban nevelt
csirke tojását kellene fogyasztanunk.
A második hiba, ami hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz az, hogy az emberek túl sok
édes ételt esznek. Igen, a feldolgozott édességek hirtelen növelik meg a
vércukorszintet, a test ásványokat von el a csontokból, ezért ezek az ételek
elősegítik a fogszuvasodást. Ha hajlamos a fogszuvasodásra még az olyan
természetes cukrok fogyasztására is oda kell figyelnie napi étrendjében mint a
sárgarépa, banán, datolya, méz, juharszirup stb.
Fogszuvasodás nélkül élni
Fél évvel ezelőtt három szuvas foggal diagnosztizált
fogorvosom. Étrendem megváltoztatásával elértem azt, hogy a szuvasodás megállt,
fogaim belső szerkezete erősebbé vált és fogaim magukat védik meg a
fertőzésektől. Kislányom 3 évvel ezelőtti diagnózisa ellenére sem kellett
gyökérkezelésre járnia, hangulata javult és kilyukadt foga elkezdte
visszaépíteni, megerősíteni saját magát. Számomra szülőként az, hogy nem
kellett injekciókat kapnia és hogy a fogorvosi rendelő felé sem néztünk három
éve, egy óriási eredmény!
Forrás: naturahirek.hu
0 Megjegyzések