Köteteket lehetne megtölteni arról, milyen ideálok, praktikák, alapanyagok váltották egymást a szépség jegyében az emberiség története során. Nem fogjuk megtenni, csupán csak szemezgettünk a bőséges irodalomból, és kiemeltünk hét elképesztő tényt.

1, Az ókor sminkesei

Ha azt mondjuk ókori Egyiptom, a piramisok képe mellett vastagon festett szemű alakok is megjelennek a lelki szemeink előtt. A birodalomban az arc festése nők és férfiak körében egyaránt népszerű volt, de a procedúra, melynek során a szemek vastag, sötét kiemelést kaptak, nem kétperces művelet volt. Szakértelem és ügyes kéz kellett hozzá, a – mondjuk így – sminkest pedig a „sesh” szóval illették, ami az „írni, vésni” igéből ered. Vajon melyik volt nehezebb: hieroglifákat róni a papirusz tekercsekre, vagy tökéletes sminket varázsolni a fáraó arcára?

2, Gyógyító illatok

Az egyiptomiak a smink mellett a parfümöknek is nagy hódolói voltak. Leghíresebb illatuk, a Kyphi virágokból, mézből, borból és bogyókból készült. Azonban nemcsak az orrukat kényeztették a parfümmel, hanem belsőleg, gyógyszerként is alkalmazták – tüdő, bélrendszeri és májproblémákra. Kér valaki egy korty Chanel No. 5-t?

3, Ó, az a szőkeség!


Mediterrán vidék lévén, az ókori görögöknél igencsak alacsony volt az egy négyzetméterre eső szőkék száma. Nem csoda hát, ha egzotikumként tekintettek a világosabb tincsekre. Tulajdonképpen majd’ megvesztek értük. A görög nők pedig mindent el is követtek, hogy a hajkoronájuk a lehető legszőkébb legyen. Jobb esetben növényi főzetekkel, esetleg, hamut olíva olajat és vizet tartalmazó keverékkel, rosszabban arzénnal fakították a loknijaikat. Vajon hányan fizettek az életükkel a szépségért?

4, A méret volt a lényeg

Ha Japánt és a szépséget, divatot említjük egy lapon, akkor ott mindig extrémitásokra kell számítanunk. Nem volt ez másként sok-sok emberöltővel ezelőtt sem. A 794 és 1185 közötti Heian-korban a női szépség alapja például a hajkorona hosszúsága volt. Minimum 50-60 centivel a derék alatt kellett érjen, hogy a férfiak igazán feltüzesedjenek a hölgytől. Gyanítjuk, a lófarok nem volt akkoriban népszerű viselet…

5, Reneszánsz-vörös ajkak


A reneszánsz virágzásának a derekán a talján nők vörös ajkakkal hódítottak. Bíbortetűt, szantálfát vagy cinóbert kevertek összes zsírral vagy viasszal, és így nyerték a szájra applikálható színes keveréket. Nem volt egyszerű művelet, cserébe viszont akár egy hétig is fenn maradt, még úgy is, ha közben arcot mostak. Mi azért inkább maradunk a modern rúzsoknál, még akkor is, ha naponta többször is újra kell kenni őket…

6, Terápiás ajkak

A második világháborúban a nővérkék megjelenésének szinte kötelező eleme volt a vörös rúzs. Nem a csábítás miatt. Egyrészt azért, hogy a háború borzalmai közt se feledjék, hogy ők nők, másrészt pedig azért, mert úgy vélték, hogy ezen ajkak látványa nyugtatja a sebesült férfiakat. Azóta tudjuk, az utóbbi tételben tévedtek...

7, A politikába is beszivárgott

Egy 1991-es tanulmány kimutatta, hogy a hollywoodi küllem-guruk alkalmazása 30%-kal növeli a hölgyek esélyét a sikerre a választásokon. Méghogy a külcsín nem számít!


 Forrás: donna.hu