Hideg, meleg, kettős – ráadásul gyorsan adják át egymásnak a stafétát. Mi pedig csak azt érezzük, hogy valami nem stimmel a közérzetünkkel, testünk itt fáj, ott fáj, száguld a vérnyomásunk és sajognak az ízületeink. A fronthatás minden második ember életét megkeseríti kisebb vagy nagyobb mértékben.

Ha jön a front…

A frontok az időjárás változásait kísérik. A melegfrontot akár már 48 órával az érkezése előtt érezhetjük, ingerlékennyé válhatunk, hiába aludtuk ki magunkat, mégis le akar csukódni a szemünk, és képtelenek vagyunk akár csak öt percig is fokozottan figyelni. Ezek az enyhébb tünetek, a súlyosabbak a vérnyomás emelkedés, a depresszió vagy akár a trombózis kialakulása is lehetnek.

A hidegfrontra szervezetünk az elvonulása után reagál, tompult reflexekkel, szédüléssel, fejfájással, migrénnel, szívdobogással, vese-, epe-, gyomorgörccsel, erősödő allergiás rohamokkal, valamint az asztmás tünetek és az ízületi fájdalmak fokozódásával.

Nagyon rossz esetben mind a két frontra érzékenyek vagyunk, ami akkor a legkínzóbb, mikor kettős fronthatás érvényesül.

Előzzük meg!

A frontokat nem védhetjük ki, de a hatásukat igen. Részben vagy akár teljes egészében is megszüntethetők a kellemetlen tünetek. A hangsúly a megelőzésen, és nem a kezelésen van. A súlyos tünetekkel küzdők, azok, akik bármilyen betegségben szenvednek, vagy sehogy se tudják csökkenteni a frontok rájuk gyakorolt hatását, mindenképpen forduljanak orvoshoz!

Íme öt tipp a megelőzésre:

-          Rendszeres testmozgás. Az edzőteremben végzett mozgásformák is egészségesek, de ha a frontok hatásainak szeretnénk fityiszt mutatni, akkor a legjobb, ha a szabad levegőn mozgunk, mindig az időjárási feltételeknek megfelelő ruházatban. Ha nem tudunk például úszni, kocogni, kerékpározni, akkor sétáljunk rendszeresen!

-          Egészséges táplálkozás. A rendszeres testmozgás mellett az általános egészség, és így a frontokat meg sem érző szervezet másik alappillére az egészséges ételek fogyasztása. Sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű pékáruk, halak, tejtermékek kímélő konyhatechnikai eljárásokkal elkészítve a konzerv-, gyorsételek, üres kalóriákban gazdag nasik helyett.

-          Megfelelő mennyiségű alvás. Szánt szándékkal nem azt írtuk, hogy sok alvás. A kutatások ugyanis kimutatták, hogy a túl sok alvás is gyengíti a szervezetet, nem csak a túl kevés. Törekedjünk rá, hogy átlagosan hét órát aludjunk. Persze nem vagyunk egyformák, az alvásigény egyénileg eltérő, 6-9 óra között mozog. Ennél kevesebb vagy több már káros lehet.

-          Hagyjunk fel a füstölgéssel. A dohányzás a szó szoros értelmében kiszipolyozza a testet. Ha megszabadulunk ettől a szokásunktól sokkal ellenállóbbá válunk mindennel, így a fronthatással szemben is. A cigaretta mellett az alkohol is fokozza a frontérzékenységet. Alkalmanként egy-egy pohárka még nem, de a rendszeres fogyasztás már igen.

-          Citromfű. Teája hatásosan alkalmazható fejfájás, ingerlékenység, idegesség, azaz a legtöbbször előforduló tünetek esetén.

Forrás: donna.hu