Washington rendkívül sajnálatosnak tartja Phenjan harcias retorikáját, és azt a bejelentést is, hogy megszakítja a Korea-közi forródrót kapcsolatot - közölte pénteken Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő.

MTI - Nuland elutasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint az Észak-Korea az ellene foganatosított szankciók szigorítására irányuló nemzetközi erőfeszítések használja ürügyként a további provokatív cselekedetekre.

Észak-Korea február 12-én, dacolva az ENSZ Biztonsági Tanácsának tilalmával, föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Az ENSZ-testület emiatt csütörtökön újabb büntetőintézkedésekkel sújtotta a sztálinista államot. Ebben az időszakban mindennapossá váltak Phenjan fenyegetései. Néhány órával a BT-határozat elfogadása előtt Észak-Korea megelőző nukleáris csapással fenyegette az Egyesült Államokat. Két nappal korábban pedig azzal fenyegetőzött, hogy figyelmen kívül hagyja az 1953-ban kötött fegyverszünetet. Phenjan csütörtökön bejelentette, hogy felmondja a Dél-Koreával kötött kétoldalú megnemtámadási egyezményeket, és megszakítja a két ország között létesített forródrót kapcsolatot.