Észak-Korea határozottan elítélte és elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki határozatát, amely újabb szankciókkal sújtotta.

MTI - A szombaton kiadott külügyi közlemény szerint Phenjan "nem ismeri el az ENSZ BT határozatát", amelyet válaszul a februári föld alatti atomkísérletre fogadott el a ENSZ-testület.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség által idézett közlemény szerint a BT-határozatot az Egyesült Államok nyomására hagyták jóvá. Washington a BT-t használja fel az Észak-Koreával szembeni ellenséges politikája megvalósítására, amely végleges célja az ország lefegyverzése és gazdasági megfojtása, a koreai nép által választott ideológia és rendszer megsemmisítése.

"Észak-Korea határozottan elítéli és elutasítja a BT-határozatot, amely Washington ellenséges politikájának következménye" - áll a közleményben.

A csütörtökön elfogadott új BT-szankciókkal a világszervezet vezető testülete tovább akarja nehezíteni az észak-koreai ballisztikus rakéta- és nukleáris fegyverprogramok finanszírozását, valamint az ezekhez szükséges anyagok beszerzését. Az új intézkedések értelmében a világszervezet tagállamainak átfogó tilalmat kell életbe léptetniük az észak-koreai fegyverprogramokkal kapcsolatos alapokkal és vagyontárgyakkal kapcsolatban és nem engedélyezhetik, hogy a KNDK bankjai új fiókokat vagy irodákat nyissanak a területükön. Meg kell akadályozniuk az Észak-Koreába irányuló vagy onnan kiinduló nagyobb készpénzszállítmányokat is, amelyek gyakran a pénzügyi szankciók megkerülését szolgálják.