Volt, aki attól fél, hogy az utolsó konzervatív pápa búcsúzott el a tróntól, más viszont nem aggódik az egyház miatt, mert a világ van válságban - tömött bazilika búcsúzott el XVI. Benedektől Székesfehérváron, ahol az is kiderült, hogy e világi bölcsességgel nem lehet megérteni, miért mondott le. Reformokat nem várnak a hívők az új pápától, bár az egyház tanításait jobban meg kellene értetni az emberekkel.

"Jólesik itt állni ezzel a pektoráléval, amelyet Benedek rakott a nyakamba" - kezdte meg prédikációját Spányi Antal megyéspüspök a székesfehérvári bazilikában. (Annak, aki nem mozog otthonosan a latin nyelvű egyházi kifejezések univerzumában: Spányi büszkeségének tárgya a püspöki mellkeresztje volt.) Ahogy kifejtette, nem csak a nyakában lógó pektorálé okozott neki jó érzést, hanem az is, hogy XVI. Benedek lemondása előtt néhány órával lelki közösségben imádkozhat a pápáért, a katolikus hívekkel lélekben körülveheti őt.

További képekért kattintson a fotóra!

A Benedek lemondása alkalmából tartott misén teljesen megtelt a fehérvári bazilika, többen állva követték a szertartást. A legleleményesebb hívő egy terepmintás kempingszéket használt bázisként, a leglelkesebbnek pedig az a nő tűnt, aki anyai gondossággal pátyolgatta a magnetofonját, hogy nehogy egy rosszul időzített elemcsere fossza meg a mise visszahallgatásától. A hívők döntő többsége az idősebb korosztályhoz tartozott, hosszasan kellett pásztázni a tömeget, hogy az ember 40 évesnél fiatalabb arcokat lásson. A közel másfél órás mise célja az volt, hogy hálát adjanak Benedek munkásságáért, valamint imádkozzanak azért, hogy alkalmas, az idők szavát értő pápa kövesse a trónon.

Az egyik legnagyobb pápa

"Hihetetlennek tűnt a hír, mert hozzászoktunk a hamis hírekhez, amelyeket szépen lassan visszamondanak" - emlékezett vissza prédikációja elején Spányi püspök Benedek bejelentésére, némi betekintést engedve a tömegtájékoztatásról alkotott gondolatvilágába, amely beszéde első felében hangsúlyos szerepet kapott. "Benedek szolgálatának legelső idejétől kezdve nagy ellenállással találkozott a világ részéről" - mondta, hozzátéve, hogy Benedek teljesen más karakter volt a különlegesen színes egyéniségű II. János Pál pápához képest.

További képekért kattintson a fotóra!

Mindazonáltal Benedeket - ahogy a mise előtt az [origo]-nak kifejtette - a történelem egyik legnagyobb pápájának tartja, aki szilárd következetességgel közvetítette az egyház tanításait, és aki biztosan eligazította az egész egyházi közösséget. "Mára azonban az ereje elfogyott, láthatta a világ, mégsem futamodott meg. (...) A világ aligha érti meg a pápa lemondását. (...) Csak az tudja megérteni őt, aki hittel fordul hozzá. Világi gondolkodással, e világi bölcsességgel ezt senki nem fogja megérteni" - világította meg a megyéspüspök, aki prédikációja hátralevő részében hosszasan magasztalta a búcsúzó pápát.

A fennkölt körmondatok után a misét egy szolgálati közlemény jellegű blokk zárta, amelyből kiderült, hogy az eukarisztikus imában és a pápai himnuszban csütörtökön utoljára hangzott el XVI. Benedek neve, az új pápa megválasztásáig püspök urat kell használni helyette, és arról is tájékoztattak, hogy az új pápa megválasztását 15 perces harangozással fogják jelezni.

Az utolsó konzervatív

"Mi, keresztények nem találtunk kivetni valót a munkásságában" - mondta Benedekről egy idősebb férfi. "Bár, amikor először megláttuk, félénkség volt bennünk, de a beszédeivel meggyőzött minket" - tette hozzá egy mellette álló nő. Abban is egyetértettek, hogy az is a lemondott pápa nagyságát igazolja, hogy belátta, egészségi állapota miatt nem képes már megfelelően ellátni hivatását. Hiába érte Benedeket több bírálat is amiatt, mert nem váltott irányt olyan kérdésekben, mint a papi cölibátus, a nők pappá szentelése, az abortusz tilalma vagy a fogamzásgátlás, valamennyi megkérdezett egyetértett a lemondott pápával, szerintük semmilyen reformra nem szorul az egyház.

További képekért kattintson a fotóra!

"Ő a jézusi hitet vitte tovább, de azt gondolom, és attól félek, hogy ő volt az utolsó ilyen pápa. Az őt ért sok kritikából ugyanis az látszik, hogy már milyen nagy a liberalizmus" - mondta egy idősebb férfi. Szerinte azért sem kellene megújítani a katolicizmust, mert a világ van válságban, nem pedig az egyház, és a válságnak addig nem is lesz vége, amíg az emberek nem térnek vissza a hithez, a becsülethez. "Az Úristennek tíz törvénye volt, és abban minden benne volt. Most azért van ennyi, mert kijátsszák őket ebben a liberális világban" - jelentette ki.

Egy fiatalabb, a püspöki adminisztráción dolgozó nő viszont arról beszélt, hogy az új pápának közelítenie kellene az egyházat a világhoz, és meg kellene értetnie a világiakkal, hogy a vallás nem rossz dolog, nem a tiltásról szól, hanem a védekezésről. "A hírekből azt sugallják, hogy a világ elhúzott az egyháztól, de az egyház olyan értékeket őriz, amelyek nagyon fontosak" - mondta. Szerinte a mai fiatalságnak más a tempója, ami a misék látogatottságán is érződik, de azt például nagyon előremutatónak tartja, hogy Benedek a Twitteren is megjelent.