Folytatódtak az atomenergia-ellenes tüntetések Tokióban vasárnap, ahol ezrek követelték az ország nukleáris erőműveinek leszerelését egy nappal a 2011-es földrengés és cunami évfordulója előtt. 

Tokió központjában becslések szerint mintegy tízezer ember gyűlt össze, akik a parlament épülete elé vonulva követelték az atomenergia feladását, miközben a kormány a két évvel ezelőtti természeti katasztrófa által kiváltott fukusimai baleset után leállított reaktorok mielőbbi újraindítását sürgeti gazdasági okokból.

A japán fővárosban szombaton is több mint tízezren tüntettek az atomenergia ellen, országszerte pedig összesen 150 demonstrációt terveznek vasárnapra és hétfőre a nukleáris energiát ellenző csoportok.

Az előző kormány még az atomenergiának a 2030-as években esedékes feladását ígérte, ám a decemberben hivatalba lépett kabinet az atomellenes csoportok felháborodása mellett elvetette a korábbi energiastratégiát.

Felmérések szerint a japánok mintegy háromnegyede veszélyesnek tartja az atomenergiát és támogatja annak feladását, de a tavalyi választásokon mégis a szigetország egyetlen nyíltan atompárti politikai ereje, a Liberális Demokrata Párt aratott elsöprő győzelmet.

A japán fővárosban a fukusimai katasztrófa óta minden pénteken atomellenes tüntetéseket tartanak a parlament vagy a miniszterelnöki rezidencia előtt, az azokon megjelentek száma azonban folyamatosan csökken. Ennek ellenére az atomellenes mozgalomhoz fogható tüntetéssorozat megfigyelők szerint legutóbb az 1960-as években, a vietnami háború elleni tiltakozás idején volt Japánban.

A 2011-es katasztrófa évfordulójának közeledtével a hétvégén Tajvanon, Dél-Koreában és Németországban is atomenergia-ellenes tüntetéseket tartottak.