2011. március 11-én a Richter-skála szerinti 9,0-s erősségű földrengés rázta meg Japánt, melyet egy hatalmas szökőár is követett. Legalább 15 ezer ember halt meg, és több ezer embert a mai napig eltűntként tartanak nyilván a térségben. 

A katasztrófa miatt megsérült a szigetország fukusimai Daiichi atomerőműve is. A reaktort a legsúlyosabb fokozatú, 7-es besorolást kapta.

A megsérült Daiichi atomerőmű környékéről 160 ezer embert kellett evakuálni, akik közül sokan már soha többé nem térhetnek vissza az otthonukba.

Az eltelt két év alatt számtalan tanulmány készült, hogy a kiszabadult reaktorfelhő sugárzása milyen károkat okozott a környezetben és az ott élők szervezetében.

Sugárzás

A fukusimai atomkatasztrófa után a mai napig magas cézium-szintet mutatnak ki Japán keleti partjainál kifogott halakban. Ennek két oka is lehet. A tengerfenéken még mindig található sugárzó anyag, vagy az erőművet üzemeltető TEPCO sugárszennyezett vizet enged a tengerbe vagy szivárog a radioaktívvíz a sérült tárolóból még mind a mai napig.

A Fukusima prefektúrában a 18 év alatti gyerekeket folyamatosan orvosok vizsgálják. Jelenleg mintegy 360 ezer gyerek áll orvosi megfigyelés alatt. A tavaly március végéig megvizsgált 38 114 gyerek közül 13 646 gyereknél találtak pajzsmirigy göböt vagy más eltérést.

A balesetet elszenvedett atomreaktor közelében begyűjtött rovaroknál és utódaikon már kimutatták a mutációkat. A sugárzásnak lárvakorukban kitett bogárkalepke-félék családjába tartozó Pseudozizeeria mahanál mintegy 12 százalékánál találtak a kutatók abnormalitásokat, például kisebb szárnyat vagy sérült szemet. Valószínűleg a sugárzás nagyobb állatfajokra is hatott, de náluk később jelentkeznek a sugárzás hatása.

Az Európai Unió 2012 októberében ismét megtiltotta, hogy a Fukusima prefekturából az alkoholtartalmú italok kivételével 2014. március 31-ig élelmiszer és takarmány kerüljön be az unióba. 40 ezer minta megvizsgálása után döntöttek a fukusimai élelmiszerek importtilalmának fenntartásáról a sugárszennyezettség miatt.

Helyreállítás

A TEPCO tulajdonában lévő Daiichi atomerőmű helyreállítása körül több botrány is van. Súlyos gondokat okoz a munkaerőhiány, nincs ember a sugármentesítésre, mivel az alacsony bérek és a radioaktivitástól való félelem miatt csak kevesen jelentkeznek a feladatra. Egyes alvállalkozók zsebre teszik a fukusimai sugármentesítésen dolgozó munkások számára a kormány által kiutalt veszélyességi pótlék nagy részét, kihasználva és átverve a 2011-es atomerőmű-baleset utáni helyreállításon munkálkodó embereket.

A tartósan magas sugárzás akadályozza az erőmű szétszerelését. Február végén újságírókat hívtak meg az erőműbe, bemutatták nekik a nukleáris építmény mai állapotát. (Lentebb képek a mai állapotokról.) Naponta több száz tonna radioaktívvíz keletkezik, 2015-re becslések szerint 700.000 tonna radioaktív vizet fognak tárolni. Az erőmű cézium-koncentrációja igaz, csökkent napjainkra, de még így is magas, ezért az újságírókat nem tudták mindenhova beengedni. Az atomerőmű leszerelése akár 30-40 évig is eltarthat.

Napjaink

2012 decemberében a TEPCO szóvivője külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján elismerte: igazak egy korábbi kormányzati vizsgálat azon állításai, miszerint a TEPCO összejátszott az atomipart felügyelő kormányzati szervekkel a biztonsági hiányosságok elfedésére.

Az óta kiderült, hogy a Japán tizenhat működőképes atomerőművének egyike sem felel meg a szigetország atomenergetikai hatósága által hozott biztonsági előírásainak. Napok óta Japán 150 városában egyszerre történnek megmozdulások a nukleáris energia ellen. Tízezrek vannak az utcákon, követelik, hogy a fukusimai tragédia miatt szereljék le atomerőműveket.

A mai állapotok képekben



A 4-es számú reaktor


  4. számú reaktor legfelső szintje, a kiégett reaktor feletti medence, a háttérben a 2. és 3. reaktor


Felborult járművek és romok az 1. számú reaktornál

Képek: Soichiro Yamamoto és Hiroshi Kawai