A sarkantyúvirág (Tropaeolum majus) apró kis színes virágaival a kert bármely részében elkápráztat minket. A virágok sárga, narancssárga, krémfehér, és piros színben nyílnak, amelyeket egy napernyőre emlékeztető kerek sötétzöld levelek vesznek körbe.
A sarkantyúvirág az ételek díszítéséhez is használható, mivel ehető virágról van szó. Virága és levele borsos-fűszeres aromát kölcsönöz az ételnek, a színes virágot, pedig gyönyörűen feldíszítik az ételeket, vagy a salátát.
A virágok íze az édes borséra emlékeztet. Sajtokkal, salátákkal fogyasztják.
Gyógyhatása is van, mégpedig gyulladáscsökkentő.
Ma már több fajtával is találkozhatunk a kertekben, ebből az egyik a nagy sarkantyúvirág (Tropaeolum major). Ez a növény akár 3 méter magasra is felkúszhat, léteznek gömbölyded, vagy bokrosan növekedő nemesítések is.A másik családtag a kanárisárga sarkantyúka (Tropaeolum peregrinum), amely egyszerű kis sárga virágokat hoz. Hajtásai elérhetik akár a 3 métert akár csak az óriás sarkantyúnál, de virágai kisebbek. Mivel ez a növény a fagyra nagyon érzékeny, így nálunk egynyáriként van tartva. Szinte a kert bármely részébe ültethetjük, mindenhol színpompával fog minket megajándékozni.
Ültethetjük talajtakaróként, kúszónövényként, de nagyon jól mutat fák törzsén, vagy csüngő növényként. Ha kúszó növénynek szeretnénk nevelni, szüksége lesz a növénynek egy támrendszerre, így oszlopra, kerítésre, vagy lugasba, illetve pergolára futtassuk fel.Ha pedig mint ámpolna növényt szeretnénk tartani, ültessük a növényt egy csüngő virágtartóba, majd a hajtásokat metsszük folyamatosan, hogy fél méternél nagyobbra ne kúsznak lefelé. Így a folyamatos metszéssel és tápoldatozással, egész nyáron át dúsan virágzik majd a sarkantyúvirág.
0 Megjegyzések