Evakuálni kellett Arkansasban az embereket az Exxon Mobil tulajdonában lévő eltört olajvezeték miatt. 

A becslések szerint legalább tízezer hordónyi nyersolaj került a környezetbe. Az ipari baleset Mayflower város közelében történt, helyi idő szerint még péntek éjjel, de a társaság csak tegnap közölte a hírt. Az állami és a szövetségi hatóságok elkezdték a kármentést, legalább 22 lakóházból kellett az embereket elköltöztetni.

A lakott területen a csapadékvíz elvezető árkokat eltömítette, de veszélybe került az egészséges ivóvíz ellátás is. A nyersolaj nem csak a környezetre veszélyes, de az egészségre is. Most földgátakkal próbálják a nyersolaj tovább terjedését megakadályozni.

Mivel a Pegasus egy államközi csővezeték, ezért Arkansasnak nincs joga vizsgálni a szennyezést, semmilyen felügyeleti és ellenőrzési joga nincs az ügyben. Ezért szövetségi tisztviselők érkeztek a helyszínre.

Az Exxon Mobil közleményben kért bocsánatot a helybeliektől. Az amerikai környezetvédelmi kormányügynökség a nagyobb szennyeződések közé sorolta a balesetet. A fél méter átmérőjű Pegasus csővezeték-hálózat vezetéken Illinois államból a Mexikói-öböl partvidékére szállították az olajat.

A Pegasus csővezetéken 2009-ben napi 30 ezer hordónyi olaj ment keresztül, ezt a mennyiséget mára 96 ezer hordónyi nyersolajra emelték a tiltakozások ellenére.