Számos agyvédő ételünk létezik, mi most csak párat és talán a legfontosabbakat gyűjtöttük egy csokorba.

Érdemes ezekre odafigyelni, mivel nem csak, hogy serkentik adott esetben az agyműködését ezek az ételek, de hosszútávon például memóriajavító hatással is bírnak.

Spenót

A spenótban levő antioxidánsok megvédik a sejthártyákat az agyban és a test többi részében is a szabad gyökök káros hatásától. Emellett sok folsavat és B-vitamint is tartalmaz,
amik a depresszió megelőzésével és a fáradtságérzet csökkentésével is összefüggésbe hozhatóak. Ha főzelékként nem kedveljük, ehetjük salátaként, levesként vagy tésztákkal is.

Az áfonya előnyei

Az áfonya segít megvédeni az agyat az állandó stressztől és talán segíti csökkenteni a korral járó betegségek kialakulásának kockázatát, mint például a demencia vagy az Alzheimer-kór. Egy vizsgálatban azok az alanyok, akik fekete áfonyát és epret fogyasztottak a memória csökkenését legalább 2,5 évvel késleltették összehasonlítva azokkal, akik nem fogyasztottak.

Bor mint agyserkentő?

Norvég kutatók megállapították, hogy a heti legalább négy alkalommal bort fogyasztó nők jobban szerepeltek a kognitív képességeket vizsgáló teszteken, mint azok, akik kevesebbet ittak. A vizsgálatban több mint 5 ezer nő vett részt.

Együnk minél több halat: Omega 3

Hatalmas szerepet játszik az agyi funkciók terén (hiánya hozzájárul a depressziós tünetekhez). Valamint javítják a koncentráló, illetve feladatmegoldó képességet.

Teázás

A kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akik kettő vagy több csésze teát ittak naponta, azoknál jóval kisebb valószínűséggel alakult ki Parkinson-kór. A fekete és zöld tea (különösen a zöld tea) erős antioxidáns tartalmú, valamint ez a tea csökkenti a vérrögképződés kockázatát is.

Forrás: Newsee