A téli akku karbantartás elmaradása esetén elképzelhető, hogy új akkumulátort kell venni tavasszal. Számtalan, a piacon kapható márka áll rendelkezésre, különböző ár és minőségi kategóriában. 

A nagy henger űrtartalmú és lassú járatú motorok esetében azonban nem érdemes kompromisszumot kötni. Ilyen motor például a Harley Davidson, amelynél a kicsi hely, a nagy indítóáram és a rendkívüli rázásállóság az akkuval szemben egyszerre követelmény.



Megbízható megoldásként vagy csak a gyári, vagy a vele minden szempontból megegyező, de WestCo márkanév alatt forgalmazott akkumulátor jöhet szóba. Ennek előnye, hogy a gyári árához képest csaknem feléért beszerezhető.

Fokozott rázkódás tűrésű, abszolút karbantartásmentes, hosszú élettartamú  AGM akkumulátorok üzembiztonsága, megbízhatósága arányban áll magasabb árával. Speciális erősített szerkezetük miatt krossz-motorokhoz is alkalmasak. 

Nem kell bajlódni a folyadékszint ellenőrzésével, hiszen a teljesen zárt dobozban a lemezek üvegszövet tasakokban vannak, amelyek egyben az elektrolitot is rostjaikban felitatva  tartalmazzák (AGM). Emiatt a beépítési helyzetük tetszőleges. Normál töltőrendszer esetén nincs távozó savgőz, a csatlakozók tiszták maradnak.

Önkisülése rendkívül alacsony, a feltöltve téliesített akkumulátorok téli töltögetése feleslegessé válik.

Egy másik gyártó (Landport) kínálatában szintén szerepel AGM akkumulátor, de emellett egyszerűbb kivitelű, olcsóbb, hétköznapibb sorozat is.

A népszerű gyártó mindhárom kategóriában készít jó minőségű akkumulátorokat:

- folyadékos:  hagyományos folyadékos ólom akkumulátor.



Ez a legolcsóbb verzió, amelynek nagy az önkisülése, desztillált vízet kell utántölteni, a téli töltögetés elmaradása esetén nagy valószínűséggel tavasszal cserélni kell.

- felitatott (fiolás): Nem tartalmaz folyékony elektrolitot, az elektrolit üvegszálas szeparátorban van felitatva a lemezek között (AGM). Előnye, hogy teljesen zárt és karbantartásmentes. Használatba vétel előtt a hozzá gyárilag mellékelt higított kénsavval (akkusav) fel kell tölteni. Ezt mi értékesítés előtt elvégezzük, de akár Ön is megteheti mielőtt beszerelné az akkut.



Ez egy közbenső verzió a folyadékos és a gyári AGM között. Önkisülése kisebb, desztillált víz utántöltést nem igényel.

- gyárilag felitatott, zárt: Nem tartalmaz folyékony elektrolitot, az elektrolit üvegszálas szeparátorban van felitatva a lemezek között (AGM). Előnye, hogy teljesen zárt és karbantartásmentes. Borulás, baleset esetén, ha az akkumulátor megsérülne, akkor sem folyik ki belőle sav. Bármilyen pozícióban beszerelhető.



Igazi, teljesen zárt AGM akkumulátor, melybe az elektrolitot gyárilag töltik bele és lezárják.

Most minden motorakkumulátorhoz fémkerámia képző XADO MOTO adalékot adunk.



További információt a forex.hu/motorakku oldalon találhat ahol 5 gyártó több mint 150 féle motor akkumulátora közül választhat.