A fiatalkori rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni az öregkori csonttörés kockázatát - derült ki egy nemrégiben készült amerikai tanulmányból.

Az eredmények szerint a gyermekkori rendszeres testmozgás összefüggésben lehet a későbbi csonttörés alacsonyabb kockázatával, mert a rendszeres fizikai aktivitást végző, fejlődésben lévő fiatalok csúcscsonttömege nagyobb, így strapabíróbbá válnak a csontjaik. A tanulmány 7 és 9 éves kor közötti, Malmőben élő gyerekek bevonásával készült, akiket hat éven keresztül követtek figyelemmel a szakemberek.

A kutatók figyelemmel követték a vizsgált időben történt csonttöréseket és a gyerekek csontozatának éves fejlődését. A gerincoszlop csontsűrűségének növekedése magasabb volt az aktív csoport tagjainál. Az idősebb kori csonttörések vizsgálatához többszáz korábbi férfi atlétát vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 69 év volt.

A vizsgálatok eredményei egyértelműen kimutatták, hogy a fiatalkorban végzett fokozott fizikai aktivitás hozzájárult a magasabb csontsűrűség kialakulásához, ezért különösen igaz, hogy a gyerekeknek szükségük van a rendszeres napi testmozgásra a jelenlegi és jövőbeli egészségük erősítése érdekében.

Forrás: Napiász Online