Egyre többet lehet hallani, olvasni egy új orvosi diagnosztikai rendszerről, amit az ismeretterjesztő cikkek többsége testhőtérkép-vizsgálatként emleget.

Az elnevezés ellen azonban dr. Szakcsy Mihály nyugalmazott egyetemi tudományos munkatárs, az eljárás kidolgozója hevesen tiltakozik, mondván: megtévesztő és pontatlan. Az eljárás neve szomatoinfra-vizsgálat, amely a test infravörös kisugárzásának érzékelésén alapul. A budapesti műegyetem nyugalmazott tanára immár két évtizede foglakozik az élettudományoknak egy speciális területével, a biológiai antropológiával, ezen belül pedig a testtannal.

– Mi is az a testtan, és miben különbözik például az élettantól?

– A biológiai antropológia, azon belül is a testtan egyfajta speciális tudományterület, amely egyazon ember anatómiai sajátosságait és élettani működésének összefüggéseit igyekszik feltárni, leírni és értelmezni. Ez olyan módszer, amely lényegében más irányból közelít a modern orvostudományhoz. Ez utóbbi ugyanis egyre inkább a molekuláris biológiai felé halad. Már a „rész részével” foglalkozik, vagyis azt vizsgálja egyre aprólékosabb módszerekkel, hogy az adott szerven belül van-e valamilyen elváltozás. A manapság alkalmazott diagnosztikai képalkotó eljárások egyre inkább ebbe az irányba kutakodnak, vagyis nélkülözik a komplexitást, azért is, mert csak egy szervről, szervrendszerről képesek alaktani képet adni.

A testtan ezzel szemben az ember anatómiai és élettani működésének összefüggéseit, vagyis a biokémiai folyamatok komplex összességét vizsgálja. A testtani vizsgálat kiindulópontja az, hogy minden, a szervezetben zajló biokémiai folyamatnak van bizonyos, a fizikából ismert kvantumüzenete, amely – az elektromágneses sugárázásokra jellemzően – fénysebességgel lép ki a testből, mégpedig a bőr felületéről, ezáltal pedig mérhető.

– Ez tehát azt jelenti, hogy folyamatosan jeleket, vagyis sugárzást bocsátunk ki magunkból?

– Igen, ráadásul ezek erőssége attól függően változik, hogy mi történik vagy történt velünk, bennünk (pl. milyen a folyadékháztartásunk egyensúlya, milyen az anyagcsere- vagy a korunknak és a nemünknek megfelelő hormonális állapotunk stb.)

A legapróbb hétköznapi és ártalmatlan dolgoktól a komoly betegségfolyamatokig tehát mindenről tudósítanak ezek a speciális, testünkből folyamatosan kilépő jelek, amelyek megfelelő érzékelővel, detektorokkal felfoghatók, leképezhetők és mérhetők.

A szomatoinfra-vizsgálat abban különbözik a manapság használatos képalkotó diagnosztikai eljárásoktól, hogy a funkcionális anatómiai folyamatok kvantumjelenségét képezi le, az infravörös sugárzás tartományában.

Több mint 100 szakember 260 ezer személy teljes szomatoinfra-vizsgálatából készített el egy ún. humán infraatlaszt. A test teljes monitorizálása, a kibocsátott sugárzás kiértékelése után fel lehet állítani a vizsgált személy testegészségtérképét, minthogy az emberi test különféle részei az állapotuknak megfelelően bocsátják ki a sugarakat.

– Mi utal valamely szerv „meghibásodására”?

– A sejtcsoportosulások az adott testtájon minden egészséges embernél közel ugyanazt a homogén infravörös képet mutatják. A kóros elváltozásnál a testtáj infravörös kisugárzása is megváltozik, azonban ez nem a gyulladásos folyamatokkal hozható összefüggésbe.

– Milyen eszközök szükségesek az infravörös sugárzás méréséhez?

– A komplex szomatoinfra-rendszer egy detektorból, érzékelőből és egy speciális számítógépből áll, amelyben kifejezetten erre a célra írott szoftver végzi el a nagy pontosságú méréseket. Ez a szoftver alakítja át, teszi az emberi szem számára láthatóvá, mégpedig tér formátumban a test által kibocsátott infravörös tartományba sorolható sugárzást. A sajátos térképszerű kép érdekessége, hogy ún. domborzati formákat is alkot. A somatoinfra-rendszer és -technológia másodpercenként ötven felvételt készít és tárol a vizsgált emberi testről, a számítógép pedig ez idő alatt akár hatmillió mérési műveletet képes elvégezni. Ennek a diagnosztikai módszernek a ma már széles körben elterjedt képalkotó diagnosztikai eljárásokhoz képest sok előnye van. Az egyik, hogy sem a vizsgált személyt, sem a vizsgálatot végző szakembert nem éri semmilyen káros behatás, terhelés.

Az is mellette szól, hogy míg más diagnosztikai eljárásoknak, szűrővizsgálatoknak lehetnek korlátai (például nem végezhetők el gyakran – gondoljunk csak a röntgenezésre, vagy azokra a vizsgálatokra, amelyeknél kontrasztanyagot kell bevinni a pontos diagnózis érdekében), a szomatoinfra-felvételezést akárhányszor meg lehet ismételni. További erénye, hogy egy adott személy megelőző állapotfelmérésé(ei)hez társítani lehet az újabbakat, vagyis követhető az állapot stagnálása, romlása, vagy éppen javulása. A legújabb kutatási eredmények azt is lehetővé teszik, hogy folyamatában – akár órákon keresztül is nyomon kövessünk életfolyamatokat, gyógyszerhatásokat, vagy egyszerűen csak egy sporttevékenység hatásait.

Az is előny, hogy a vizsgálati eredményre nem kell várni, mert a készüléket használó szakember azonnal észleli és értelmezi is a testből kilépő sugárzás jeleit.

Ugyanakkor tudni kell, hogy a vizsgálati módszer valójában egyfajta prediagnosztikai eljárás, afféle tudósítás a szervezet állapotáról. Amit még fontos tudni, hogy a szomatoinfra-vizsgálat végén nem állítunk fel kórképet, csak észleljük és jelezzük az eltérést a vizsgálati személynek. Betegségre utaló jelek esetében, a végleges diagnózishoz minden esetben szakorvosi vizsgálat szükséges.

Bár folyamatosan fejlesztjük, ezzel a vizsgálati módszerrel csak a bőrfelszínhez közeli patológiás elváltozásokat lehet felismerni. Ez azt jelenti, hogy szervek méretbeli, sorvadásos vagy daganatos elváltozásának kimutatására az eljárás nem alkalmas. Viszont kitüntetett helye lehet a fájdalom felismerésében és terápiájában, ugyanis ennek a kellemetlen, életminőséget is zavaró tünetnek az erősségét objektív módon lehet szomatoinfra-vizsgálattal meghatározni. Ezenkívül ma már lezárt kutatásként kezeljük azokat a somatoinfra-, somatológiai vizsgálati módszereket, amelyek bizonyítottan használhatók például a sport- és foglalkozás-egészségügyben, a gyógyszerkutatásban, a góckutatásban is.

– Ha jól tudom, a projekt 1978-ban indult, a Műegyetemi Természet- és Sporttudományi Egyesülettel együttműködésben, az ön szakmai irányításával, mégpedig a sportolók komplex állapotfelméréséhez alkalmazták.

Azóta az eljárás egyre kifinomultabb lett. Ön szerint a lakossági szűréseknél (pl. a rákszűrésben) van-e jövője az eljárásnak?

– Az elmúlt években többször szóba került, hogy helye volna a szervezett és célzott lakossági szűrővizsgálati palettán. Többször tárgyaltam már a népegészségügyért felelős vezetőkkel az alkalmazási lehetőségekről. Jelenleg azonban a szomatoinfra-szűrővizsgálatokra még nem szervezetten és nem is széles körben kerül sor. Ma még csak egyesek férnek hozzá, azok, akik hallottak róla, és fontosnak tartják az egészségi állapotuk rendszeres monitorozását mind a betegségek megelőzése, mind pedig az állapotromlásuk megfékezése miatt.

Az is igaz és sajnálatos, hogy számos magánrendelő, magánklinika megpróbálja csak küllemében lemásolni a módszert, ami természetesen közelítőleg sem tekinthető hatékonynak. Egyébként minden szomatoinfrás vizsgálathoz szükséges a Műszaki Egyetem kutatócsoportjának Orvostechnikai CE engedélye. Csak az ilyen jelzéssel ellátott készülékekkel lehet ilyen vizsgálatot végezni. A módszer szakszerűségét garantálja az is, hogy a Somatoinfra©® védjegyoltalommal rendelkezik az egész világra, valamint a műszerrendszer szabadalommal is védett.

– Hova forduljon az, akinek az elmondottak felkeltették a figyelmét, és szeretne egy hiteles szomatoinfrás vizsgálatra bejelentkezni?

– A vizsgálatok csak a meghatározott kutatási programban érhetők el. A kutatási programnak megfelelően részletes tájékoztatást ad azoknak, akik vállalják, hogy önként vesznek részt egy olyan programba, amely semmiben nem károsítja az egészségüket és fizikális állapotukat. A szomatoinfra-vizsgálatokra jelentkezni lehet a Műegyetem Természet- és Sporttudományi Egyesület e-mail címén: mtse02@gmail.com, valamint a Pannon Palatinus József Nádor Alapítvány e-mail címén: jozsef.nador.alapitvany@gmail.com, és a 06 1 209 2351-es telefonszámon (munkanapokon 9–16 között).

Forrás: Ötvenentúl.hu