A Hősök teréről elindultak az önkéntesek. Még nem tudják merre mennek, de a hangulat remek - számolt be a Hír24 tudósítója. 

Negyed hét körül már majdnem megérkeztek Bábolnára – számolt be tudósítónk. Az m1-esen Budapest felé teljesen tiszta az út. Nagyon kevés hó van egy körülbelül száz méteres szakaszon, valószínüleg szél fújta át, ezért feltorlódott a kocsisor a főváros felé. Pedig le tudná tolni könnyedén egy hókotró, nem olyan vészesen sok az a hó – teszi hozzá kollégánk.

Rosszfelé indult el az önkéntesek szállító busz, derült ki délután öt körül – mondta el a Hír24 tudósítója.Most éppen visszafelé megyünk, számolt be 20 perccel később, hozzátéve, hogy nagy a fejetlenség. Ha minden igaz Bábolna felé mennek, ott fogják elosztani az embereket, már csak az a kérdés, hogyan jutnak el oda.

Egyébként a buszon kiváló hangulat uralkodik. Pedig a körülbelül hatvan önkéntest még az is aggasztja, hogy a járműben harmadannyi lapátot találtak, mint amennyien vannak. Azt mondták nekik, hogy havat fognak lapátolni, igaz, még azt nem tudják, hogy pontosan hol lesz erre a tevékenységre szükség. Az önkéntesek munkájának helyszínét ugyanis még keresik. Tudósítónk egyébként úgy tudja, hogy 12 órás műszakban fognak dolgozni, azaz éjszakai is kint lesznek.

A hatvan főnyi segítőt az M1-es hatvanas kilométeréhez szállítják, ahol megkapják a feladatokat. Ez kézi hólapátolás lesz. A mai nap folyamán már kettő önkéntesekkel teli busz ment segíteni a bajbajutottaknak – írja a buszról az induláskor kollégánk.

„A Fővárosi Önkormányzat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság önkénteseket toboroz az M1 autópályára a mentési munkálatokra” - így szólt az üzenet. Nem kellett sokáig várni, sorra érkeztek az önkéntesek a fővárosi Hősök terére, rövid idő alatt "feltöltötték" a helyeket. Délután 3 órakor gördült ki az utolsó busz.

Lassan, de biztosan fogyatkoznak a hó által elzárt területek, utak és települések, mégis, egy-egy baleset, feltorlódott kocsisor, várakozásra ítélt kamionosok, lezárt szakaszok miatt sokan még mindig nem értek haza. Pénteken még dugig voltak a melegedők, összesen 227 helyszínen alakítottak ki "túlélőhelyeket". Szerencsére úgy fest, egyre kevesebben veszik igénybe ezeket. Továbbra is az M1-es autópályán vannak a legtöbben, akik segítségre szorulnak.