Salátaboglárka avagy golyvarontófű, aranyka, aranysaláta, búzaeső, fügegyökér, fügelevelűfű, fügezöld, galambbegy, galambbegysaláta, olyvasztófű, Isten búzája, kakukksaláta, kakukkvirág, kisfecskefű, mennyei árpa, papsaláta, potrasaláta, rigótök, szentgyörgysaláta, tavaszi saláta, trencsénimanna, varjúmogyoró, versengősaláta, zsibavirág.
A ligeterdőkben, dús aljnövényzetű lomberdőkben, nedves réteken, és parkokban egész Eurázsiában, Észak-Afrikában elterjedt kisvirág egyik neve például a golyvarontófű, mely arra utal, hogy a nagy strumás duzzanatokat, golyvákat, szemölcsöket gyógyították a salátaboglárka leveleivel, frissen préselt levével, teájával is (természetesen csak külsőleg alkalmazva).
Általánosan javallt:
bőrpanaszokra
aranyérre
skorbut ellen
veseműködés segítésére
Kincset ér a gyógyászatban, hiszen olyan kellemetlen betegségek kiváló gyógyszere, mint az aranyér, vagy a skorbut. A salátaboglárka hatóanyagainak köszönhetően (kis mennyiségű protoanemonint, alkaloidokat, szaponinokat, cserzőanyagokat, és sok C-vitamint tartalmaz) értékes gyógynövény, de nem árt, ha tudjuk, hogy melyik részét pontosan mire lehet felhasználni.
A népi gyógyászatban például elsősorban a már említett skorbut ellen (a friss levelek magas C-vitamin tartalma, és vértisztító hatása miatt), illetve krónikus bőrpanaszok esetén alkalmazták frissen préselt levét.
Teáját elégtelen veseműködés esetén is isszák, magas vérnyomás elleni gyógyteákhoz szintén keverik érfal erősítő tulajdonsága miatt (épp ezért ajánlatos az aranyér esetében is egyébként).
Felhasználási módok:
Vértisztító tea: A leveleket főzzük meg és teájukból naponta 2-3 csészével igyunk.
Receptek
Egyvelegleves. Ízlés szerinti növényeket gyűjtünk a salátaboglárkához. Megmosva, összevágva a növényeket kevés, sós vízben puhára főzzük, szitán áttörjük. Húslével felöntjük, liszttel és tejfellel besűrítjük. A levesnek érdekes változata lehet, amikor a salátaboglárkát fehér libaparéjjal, kerti labodával, salátagalambbeggyel, elegyítjük, megfőzzük, de nem törjük keresztül a szitán. Komlóspárgával és szagos mügével adhatunk egyéni ízt és illatot levesünknek.
Salátaboglárka-főzelék. A megmosott, megtisztított leveleket nagy darabokra vágjuk, kevés zsírban megpároljuk, fűszerezzük, némi vizet adunk hozzá. 20 percig lassú tűzön főzzük. Fogyasztás előtt búzapehellyel és tejföllel dúsítjuk.
Boglárkasaláta. A salátának csak egészen fiatal leveleket szedjünk. Mosás után vékony szeletekre vágjuk. Salátaöntetet készítünk hozzá ecet, mustár, olaj felhasználásával, amit sóval, borssal, fokhagymával, vagy metélőhagymával, csipetnyi cukorral ízesítünk, joghurttal szaporítunk. Ha van még korai fejes salátánk, azt is adhatunk hozzá.
Boglárkakörítés. A gyökérkoloncokat vagy a levélhónaljban növő hagymácskákat megmossuk, megtisztítjuk. Sós vízben puhára főzzük, ízlés szerint ecetben áztatjuk. Húsok mellé, mártások készítéséhez vagy köretek díszítéséhez használjuk.
Boglárka kapribogyó módra. A bimbóit kapripótlóként használhatjuk fel, a következőképpen elkészítve. A ki nem nyílt bimbókat ecetbe rakjuk, felfőzzük, majd legalább egy hétig érni hagyjuk.
Tojásos salátaboglárka. 50 g zöldbabot, 1 szál sárgarépát, 1/4 zellert, 1 szál petrezselymet, 1 db karalábét, 1 kis darab karfiolt sós vízben puhára főzünk. Ha megfőtt, leszűrjük és a levét félretesszük. 6 tojást keményre főzünk, megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, a sárgáját kivesszük, és szitán áttörjük. Elkeverjük csipetnyi aprított petrezselyemmel, 1 citrom levével, 2 dl tejföllel, késhegynyi sóval. Ezzel megtöltjük a tojásokat. A megfőtt zöldségeket összevágjuk, összekeverjük 200 g összeaprított salátaboglárka-levéllel, mély tál közepére tesszük, és leöntjük a maradék tojássárgás lével, melyet előbb a zöldséglével kissé felhígítunk. A töltött tojásokat körülrakjuk.
Salátaboglárka parmezános mártással. 6-8 dkg vajat felolvasztunk, elkeverünk benne 3 evőkanál lisztet, megsózzuk, hideg tejjel feleresztjük (1/2 l), levéve a tűzről, simára keverjük. A tűzre visszatéve állandó keverés mellett felforraljuk, a tűzről levesszük. Ezután belekeverünk 1 evőkanál Dijoni mustárt, 4 evőkanál reszelt parmezán sajtot, és annyi tejfölt (kb. 2 dl) öntünk hozzá, hogy kellően sűrű és jó ízű legyen.
0 Megjegyzések