A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának legutóbbi döntése értelmében a tízmillió forintos forgatókönyvírói pályázaton idén a rajzfilmes szakma is részt vehet - közölte a testület szóvivői irodája hétfőn.

(MTI) - Az MTI-nek küldött közlemény szerint a rajzfilmezés és az animációs film tartalmi megújulását hozhatja magával a médiatanács legfrissebb pályázatokkal összefüggő döntése.
Közölték: a 2013-as Egri Lajos pályázaton a tévéfilmek mellett animációs forgatókönyvek írásával is indulhatnak az alkotók.

Azt írták, hogy a médiatanács a hazai rövidfilmes alkotások megvalósulását az ötlettől a gyártásig támogatja, és az a célja, hogy az elkészült filmek - elsősorban a közszolgálati csatornákon - valóban eljussanak a közönséghez.

Az alkotóknak a mostani kiírás szerint 2013 december végig kell vállalniuk, hogy az ötletük alapján elkészül az írásban rögzített alapanyag, és a befejezett forgatókönyvvel kötelező elindulniuk a soron következő gyártást támogató pályázatokon is.

Közölték: a televíziós és animációs filmalkotások forgatókönyveire és filmterveire idén 10 milliós pályázati keretösszeg áll rendelkezésre.

A szóvivői iroda emlékeztetett arra, hogy az Egri Lajos pályázaton az elmúlt két évben 27 tévéfilmes forgatókönyv és filmterv készült el a médiatanács támogatásával. A pályázati kiírás további részleteiről hétfőtől a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Utaltak arra is, hogy a magyar animációs alkotások rendkívül népszerűek a hazai közönség körében, és a magyar rajzfilmek évtizedek óta sikeresek külföldön is. Mindez az alkotók kreativitásának, egyediségének is köszönhető, emellett fontos a műfaj és az alkotók munkájának kiszámítható állami finanszírozása is - írták.

A Magyar Média Mecenatúra programban a rövidfilmes műfajok között 2011 óta külön keretösszeg áll rendelkezésre a rajzfilmek gyártására. A legutóbbi médiatanácsi döntés értelmében pedig a rajzfilmes szakma alkotóinak lehetőségei tovább bővültek a forgatókönyves pályázaton való részvétel lehetőségével - közölte a médiatanács szóvivői irodája.

Az eredetileg a kizárólag a tévéfilm-forgatókönyvek megírását támogató Egri Lajos pályázatban mostantól már rajzfilmötlettel is lehet indulni. Az új pályázat kiírásakor a döntéshozók figyelembe vették a Magyar Média Mecenatúra program animációs bírálóbizottságának, valamint a rajzfilmszakmának a javaslatát - áll a közleményében.