A Waffen SS soraiban szolgált légiósokra emlékező lettországi felvonulás résztvevői a fasizmus áldozatainak emlékét csúfolták meg, akciójuk szégyenletes volt - jelentette ki hétfőn az orosz külügyminisztérium szóvivője.

(MTI) - Alekszandr Lukasevics hangoztatta, hogy Moszkva több alkalommal hangot adott felháborodottságának a lettországi felvonulások miatt, amelyek "a lett Waffen SS önkéntes légióban egykor szolgáltakat és a kollaboránsokat hősként tüntetik fel".

A szóvivő szerint a lett kormánykoalíció több parlamenti képviselőjének részvétele a nürnbergi perben bűnösnek ítélt SS tagjai előtti tisztelgésben nem értékelhető másként, mint a fasizmusnak áldozatul esettek emlékének megcsúfolása és az ENSZ Közgyűlés tavaly december 20-án elfogadott, a nácizmus dicsőítését elítélő határozatának nyílt megtagadása.

"A lett fővárosban lezajlott szégyenteljes akciót elítélve azt reméljük, hogy a nácik iránti szimpátia újjáéledése Lettországban, amely az Európai Unió és a NATO tagállama, nem marad kellő visszhang nélkül a nemzetközi közösség részéről" - hangoztatta az orosz külügyi szóvivő.

 Lettországban a múlt szombaton több százan emlékeztek meg a második világháború idején a Waffen SS soraiban harcoló Lett Légió katonáiról. Rigában a felvonulók Szabadság emlékművénél helyeztek el virágokat, míg az orosz ajkú lakosok 15 méterrel arrébb, egy elkülönített, elkerített helyen tiltakoztak. Ők a fasizmus dicsőítésének tekintik a háborúban megemlékezést.

A Lett Légiót Hitler utasítására 1943-ban hozták létre és a Waffen SS szervezetébe tagolták be. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség adatai szerint körülbelül 150 ezer fő szolgált két gránátos divízióban. Az önkéntesnek indult egységekbe erőszakkal sorozták be az 1918-19-ben született férfiakat. A Lett Légiót a Vörös Hadsereg ellen vetették be német parancsnokság alatt, ami 1944-ben nagy veszteségek árán jelentősen lelassította a szovjet csapatok előrenyomulását.

Történészi kutatások és a túlélők visszaemlékezése szerint a légió tagjai háborús bűncselekményeket követtek el: orosz és fehérorosz civilek tömeges lemészárlásában vettek részt.