A rendkívüli időjárási körülmények miatt az országban katasztrófahelyzet alakult ki, emiatt Pintér Sándor belügyminiszter péntek délelőtt riadót rendelt el.

MTI - Az országban kiaakult katasztrófahelyzet miatt Pintér Sándor belügyminiszter riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél, és összehívta az operatív törzset.

Pintér Sándor belügyminiszter pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás Magyarországon. Utalt arra, volt, ahol a 100 kilométer/órás szél okozott károkat vagy emelt három méteres hótorlaszokat, máshol az elektromos áramszolgáltatás szűnt meg.

Közölte, felkérték a honvédség lánctalpas egységeit, hogy vegyenek részt a mentésben.

Már délelőtt azt olvastuk a Honvédség Facebook-oldalán, hogy a katasztrófavédelmi operatív törzs lánctalpas technikai eszközök bevetését rendelte el - jelentette Tabiné Darabos Anna őrnagy, kommunikációs tiszt. Összesen hat darab lánctalpas technikai eszköz indul útra a következő egy órán belül Győr-Moson-Sopron, Veszprém, illetve Komárom-Esztergom megyékben.

"T-72-es harckocsik segítenek az elakadt járművek mentésében, míg a PTSZ harcjárművek főként a hóban ragadt emberek szállítására alkalmasa" - mondta az MH ÖHP kommunikációs tisztje.