Hagyományos, helyben készült élelmiszereket árusító, úgynevezett pincepiacot indít szombaton Egerben a Demeter Pincészet.

MTI - Ennek az is a célja, hogy a történelmi Kőlyuk pincesort szervesen bekapcsolják a Hevesi megyeszékhely turisztikai kínálatába - közölte Demeter Csaba, a program főszervezője.

Mint elmondta: a pincepiacon helyet adnak minden olyan helyi termelőnek, akinek fontos az alapanyag, a készítési eljárás, vagyis a termék kiváló minősége. A program lehetőséget teremt az egrieknek és a turistáknak arra, hogy megismerjék a helyi termékeket, termelőket.

A pincepiacon a többi között házi sajt, vajkészítmények, befőttek, lekvárok, szörpök, méz, kemencés kenyér, háztáji zöldség-gyümölcs, gyógynövények, füstölt áru, szarvasgombás különlegességek, pálinka, fazekastermékek, kézzel festett selyemkendők, kristálypoharak és ajándéktárgyak kaphatóak.

A Demeter-borok mellett megvásárolhatók a Lopószáj Borút tagpincészeteinek borai is, így egy helyszínen több helyi termelő borát kóstolhatják és vásárolhatják meg a vendégek.

A borkedvelő és a borászat iránt érdeklődő látogatók megismerhetik a tradicionális borkészítés lépéseit, sétát tehetnek a több mint 300 méter hosszú, több ágból álló pincerendszerben és megkóstolhatják a pincészet kiváló borait. A pincepiacot a tervek szerint minden szombaton megtartják ezentúl.