Őstulokszalámi, málnamustáros kacsakolbász, rozscipóban tálalt csicsókakrémleves és számos más ínyencség várja az ötödik Kézműves Magyar Ízek Vásárának látogatóit a hét végén Budapesten.



A Kézműves Magyar Ízek Vására idén, 2013-ban is a magyar nemzeti konyha nagyköveteként, ugyanakkor a jubileumi 5. alkalomból, új tematikával, és ennek megfelelően új elnevezéssel, „Kézműves Magyar Ízek Vására - Gasztropiac”-ként jelenik meg a gasztronómiai rendezvények „palettáján”.

Azért hozták létre a Kézműves Magyar Ízek Vásárát, hogy népszerűsítsék a magyar termelőket, ízeket, és ezáltal támogassák a magyar gazdaságot is. Évente megközelítőleg 550 milliárd Ft-ot költünk Magyarországon alapélelmiszerre, amelynek csak töredéke magyar termék. Azért, hogy ennek a pénznek minél nagyobb része a hazai gazdaságban maradjon, illetve a magyar termékek és termelők népszerűsítése céljából kezdték el szervezni a Kézműves Magyar Ízek Vására sorozatot. Az eddigi négy vásár alatt összesen 150 kiállító mutathatta meg termékeit a mintegy 60.000 vendégnek.

A korábbi hagyományokhoz hűen, az eseményen hazánk 120 kistermelője képviselteti magát, és kínálja vásárlásra minőségi kézműves termékeit – így a látogató preferált élelmiszereit kényelmesen, egy időben, egy helyen szerezheti be, a legnagyobb odafigyelés és szakértelem kíséretében.


A vásár vendégei csaknem 120 magyar termelő már megszokott portékáinak frisshús-, hal- és zöldségstandokkal kibővített árukínálatából válogathatnak, illetve az úgynevezett gasztropontokban akár az itt megtalálható alapanyagokból elkészített finomságokba is belekóstolhatnak a Millenárison.

Túl azon, hogy kedvenc termelőinket célirányosan felkeresve válogathatunk a legkülönlegesebb, legújabb magyar gasztronómiai portékákból, az ún. Gasztropontokon egy-egy jelképes összegért, akár kóstolókra is szert tehetünk. A Gasztropontok „mini-fogásaikat” ételcsoportok köré tematizálva, a helyszínen kapható alapanyagok felhasználásával, a „hagyományos magyar ízek újragondolva” szellemiség jegyében tálaljuk. A tavalyi évhez képest újdonság még, hogy friss tőkehús, hal és zöldség is megjelenik az árukínálatban.

Gasztropontok: KOLBÁSZOK, SONKÁK, SAJTOK, LEVESEK, FŐZELÉKEK, PÖRKÖLTEK, TÉSZTÁK, HALAK, SALÁTÁK, SZENDVICSEK, BOROK, ÉDESSÉGEK. Háziasszony Borbás Marcsi.



A tél végével egyre nő a zöldségfogyasztás, ennek megfelelően a vásáron olyan leves- és főzelékfélék is helyet kapnak, amelyeket a tradíciók jegyében, de új formában kóstolhatnak meg az érdeklődők. Ilyen ínyencség például a tejszínes céklafőzelék malaccsászárral, a vajas zöldborsófőzelék bélszínrolóval, a csicsókakrémleves rozscipóban tálalva, valamint a bajai halászlé grillezett pontytejjel.

Lehet kóstolni gratinírozott zöldségeket bükki sajtmártásban, zelleres-almás salátát füstölt fürjtojással vagy tanyasi csirkepörköltet minitúrógombóc-körettel. A minifogások mellé a legkiválóbb magyar borokat és pálinkákat kínálják kísérő gyanánt.

A szervezők szerint "igazi szenzációnak" ígérkezik az őstulokkolbász és a -szalámi. A háziasított szarvasmarhák őséhez, az őstulokhoz nagyon hasonló, primitív marhafajtákból visszatenyésztett Heck-marhából hatvan példány él a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Ezekből most vágtak először, így a vásárra kilátogatók az elsők között kóstolhatják meg az "őstulokból" készült húskészítményeket.

Az ötödik Kézműves Magyar Ízek Vására és gasztropiacra gyerekeknek 12 éves korig ingyenes a belépés. A rendezvényről további információt a www.kezmuvesmagyarizekvasara.hu, valamint az esemény Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők.

A rendezvény mottója:

“Hiszünk a magyar minőségi élelmiszerekben, és abban hogy ezek népszerűsítése és fogyasztása mind lelkünk, mind egészségünk, mind pedig nemzeti értékeink és gazdaságunk jobbá tételéhez hozzájárul.”

Nyitvatartás és jegyek:

Péntek: 10:00 – 22:00
Szombat: 9:00 – 22:00
Vasárnap: 9:00 – 20:00

A felnőtt napijegy ára 1.500 Ft/nap.

Gyerekeknek 12 éves korig ingyenes a belépés.

Levásárolható kupon: A napijegyek mellé 1.500 Ft-os kupont kapnak a látogatók, amelyet a Kézműves Magyar Ízek Márkaboltban (1033 Budapest, Szőlőkert utca 4/B) lehet levásárolni 5.000 Ft feletti vásárlás esetén, 2013. május 31-ig.

Idén újdonságként 900 Ft-ért lehet diák és nyugdíjas jegyeket vásárolni (ehhez fényképes igazolvány felmutatása szükséges).

VIDEÓK az eddigi vásárokról: