Pénteken Óbecsére látogatott Goran Knežević mezőgazdasági miniszter. A PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinát vezetőségével, a csődbiztossal, a szakszervezeti vezetőkkel és az önkormányzat képviselőivel a csődeljárás alatt álló vállalat megmentéséről tartottak munkamegbeszélést.

Knežević szerint az államnak két stratégiai célja van: az egyik egy eredményes óbecsei kombinát működési feltételeinek a megteremtése, a másik a mintegy 1400 munkahely megtartása. A megbeszélésen elhangzott konkrét lépésekről nem kívánt részleteket elárulni, mindössze annyit mondott, hogy jelenleg stratégiai érdeklődőkkel folytatnak tárgyalásokat.

A kombinát elleni célirányos csődeljárás 2011 áprilisában kezdődött, akkor az állam átvette a PIK feletti irányítást. Egy munkacsoport programot dolgozott ki a kombinát talpra állítására. Ennek a munkahelyek megtartása mellett többek között az állami többségi tulajdon megszerzése, majd a vállalat újbóli eladása volt a célja. Erről az átszervezési tervről számos halasztás után legutóbb március elején kellett volna szavazniuk a hitelezőknek, de a döntést május 14-ére halasztották. A miniszter állítása szerint ez a terv még mindig érvényes, de egy stratégiai partnerre nem lehet minden benne szereplő feltételt ráerőltetni.

Vuk Radojević polgármester szerint a jelenlegi kormány felelősséget vállal a PIK-ért. Mint mondta, dr. Zorana Mihajlović energiaügyi, fejlesztési és környezetvédelmi miniszter és Goran Knežević mezőgazdasági miniszter e heti látogatása is azt bizonyítja, hogy a köztársasági hatalom megértéssel viszonyul a helyi problémákhoz.

F.R.