Második hivatali ideje első külföldi útjára készül az amerikai elnök, Izrael mellett, Ciszjordániába és Jordániába is ellátogat. 

Barack Obama küszöbön álló közel-keleti körútja lehetőséget biztosít az amerikai elnöknek arra, hogy közvetlenül szóljon az izraeliekhez, támogatásáról biztosítsa a palesztin hatóságot és Jordánia királyát - közölte a hétvégén, az úttal kapcsolat előzetes tájékoztatón Ben Rhodes, helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó.

Elnökké választása, 2008 óta Obama először keresi majd fel Izraelt, és ellátogat a Fatah palesztin mozgalom irányította Ciszjordániába és Jordániába is. Obama kedd este indul el második elnöki ciklusának első külföldi útjára, amelyre elkíséri John Kerry külügyminiszter. Ez lesz az ötödik alkalom, hogy amerikai elnök Izraelbe látogat. "Nagyon világosan elmondtuk, hogy e látogatás alkalmával nem lesz új kezdeményezésünk, de nem is zárunk le semmilyen ügyet" - hangoztatta a helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó.

Rhodes ugyanakkor a látogatást fontos lehetőségnek nevezte arra, hogy az elnök - második mandátuma elején - sok kérdésről konzultáljon az új izraeli vezetéssel. Egyebek mellett annak megakadályozásáról, hogy Irán atombombát fejlesszen ki, de megvitatják a szíriai helyzetet, a közel-keleti térség kínálta lehetőségeket és biztonsági feladatokat is, valamint az izraeli-palesztin párbeszéd előmozdítására irányuló erőfeszítéseket.

Rhodes rámutatott, hogy Washington a palesztinok törvényes képviselőjének tekinti a Palesztin Hatóságot. Az Egyesült Államok jelentős szövetségesének és partnerének nevezte II. Abdalláh jordániai királyt, hozzátéve, hogy az amerikai kormány támogatja a jordániai reformfolyamatot. A két ország együttműködik a közel-keleti békefolyamat és a súlyos szíriai humanitárius válság kezelésében.

Obama a tervek szerint szerdán érkezik Izraelbe, ahol látogatásának első napján találkozik Simon Peresz államfővel és Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel. Az elnök az Egyesült Államok támogatásának jeleként felkeresi az amerikai segítséggel létrehozott Vaskupola rakétavédelmi rendszer egyik ütegét. A vizit első estéjén munkavacsorán találkozik az izraeli kormányfővel. Rhodes rámutatott, hogy Obama elnöksége során több időt töltött négyszemközt Netanjahuval, mint bármely más külföldi vezetővel.

Izraeli látogatásának második napján Obama felkeresi a holt-tengeri tekercseket is őrző Izrael Múzeumot, és ellátogat egy technológiai kiállításra. Ezután, még csütörtökön az elnök Rámalláhba utazik, ahol megbeszélést folytat Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, majd Szalám Fajjád miniszterelnök társaságában felkeresi a palesztin kormányzat székhelyével egybeépült al-Bireh település ifjúsági központját.

Késő délután Obama a Jeruzsálemi Nemzetközi Kongresszusi Központban egyetemista hallgatóság előtt beszédet intéz az izraeliekhez, és a beszéd homlokterében a két ország közötti viszonyrendszer jelene és jövője, a biztonsági együttműködés, a béke és a jólét szerepel majd. Csütörtök este Obama az általa a polgári személyeknek adományozható legmagasabb kitüntetést, a Szabadság Érmet adja át az őt díszvacsorán vendégül látó Peresz elnöknek.

Pénteken az amerikai elnök koszorút helyez el a cionizmus "atyja", Herzl Tivadar és a meggyilkolt Nobel-békedíjas izraeli miniszterelnök, Jichák Rabin sírjánál, valamint a Jad Vasem emlékhelyen, ahol beszédet is mond. Obama 2008-ban, még elnökjelöltként járt már ezen a helyen. Az elnök ezután Betlehemben felkeresi a Születés Templomát, amivel lezárja izraeli és ciszjordániai látogatását.

Jordániában Barack Obama péntek délután az uralkodóval tárgyal, szombaton pedig felkeresi a sziklába faragott ősi várost, Petrát, ahonnan hazaindul.