Több helyen már megjelentek a kábeltolvajok, és az ilyen vezetékeket nehezebb volt helyreállítani, ugyanis a földarabolt kábelek helyére újat kellett beépíteni. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – ahol a legnagyobb problémák voltak az elmúlt napok időjárása miatt – este 19:40-re sikerült helyreállítani ideiglenes jelleggel a szolgáltatást - mondta Boros Norbert, az ELMŰ-ÉMÁSZ szóvivője a Ma Reggel című műsorban hétfőn. Kiemelte: mintegy 100 kidőlt oszlopot és több ezer méternyi vezetéket sikerült újjáépíteni. A munkálatok a mai nap folyamán is zajlanak, ezek részleges, rövid ideig tartó áramszünetekhez vezet.

Boros Norbert elmondta: a ráfagyott, rendkívül vastag tapadó hó mellett 100 km/órás sebességű szél is tombolt a térségben, ez vezetett oda, hogy 100-on felüli a sérült oszlopok száma. Hozzátette: utoljára ilyen időjárási esemény 1987-ben volt Magyarországon.

Olyan tornádó-típusú szél, jég és fagy fordult elő az elmúlt napokban az ország keleti részében, mely nem szokott Magyarországon lenni – emelte ki.

Azzal kapcsolatban, hogy máris megjelentek a kábeltolvajok a kidőlt oszlopok és a földre leesett kábelek környékén, azt mondta: ezen vezetékeket nehezebb volt helyreállítani, a földarabolt vezetékek helyére ugyanis újat kellett beépíteni.

Helyzetkép Szabolcsból

Hétfőn a középfeszültségű hálózaton várhatóan elháríthatják az időjárás okozta üzemzavart Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte az MTI-vel az E.ON Zrt. szóvivője. Kora délelőtt 43 szabolcsi település 16 293 fogyasztói helyén még mindig nincs áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlop- és szigetelőtörések miatt.

Egyházi Nikoletta elmondta: a folyamatosan dolgozó szerelők, akiknek munkáját segíti a honvédség, a Hunor Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet és a rendőrség is, vasárnap estétől újabb hat településre, Döge, Hodász, Jármi, Kocsord, Mátészalka és Szakoly teljes területére vissza tudták kapcsolni az áramot. Hozzátette: a középfeszültségű hálózat helyreállítása után kedden megkezdődhet a kisfeszültségű vezetékrendszer és az egyedi hibák megszüntetése is.