Csökkenést jeleztek a New York-i értéktőzsdék vezető mutatói a hétfői kereskedés vége előtt két órával.

MTI - Közép-európai idő szerint 19 órakor a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,37 százalék, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,25 százalék, az S&P 500-as mutató pedig 0,28 százalék mínuszban állt.
 
A ciprusi mentőcsomag váltotta ki a részvények kezdeti erősödését, majd későbbi gyengülését.
 
A befektetők a kereskedés kezdetén a részvények vásárlásával jutalmazták, hogy közel egy hét vajúdás után sikerült megállapodni a ciprusi mentőöv részleteiről, különös tekintettel a bankbetétek egyszeri megadóztatásáról.
 
A befektetők kezdetben azt hihették, hogy a megtakarítások megadóztatása csak egyszeri eset, a ciprusi probléma megoldására lett kitalálva. Hidegzuhanyként érte ugyanakkor a befektetőket az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja elnökének az a kijelentése, hogy a ciprusi problémamegoldás mintául szolgálhat esetleges későbbi bankmentő lépéseknél az euróövezetben.
 
Jeroen Dijsselbloem kijelentésére elsősorban a banki részvények remegtek meg, jelentős, egy százalék körüli veszteséget jelzett például a Morgan Stanley és a Bank of America árfolyama hétfő este.
 
Tőzsdezárás előtt két órával a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára 89 cent emelkedéssel 94,60 dolláron állt.
 
Közép-európai idő szerint röviddel 19 óra előtt New Yorkban az euró árfolyama 1,2866 dollárra gyengült a hajnali 1,2946 dollárról (-0,49 százalék).