Csütörtökre minden magyarországi településen maradéktalanul sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást - közölte Giró, Szász András kormányszóvivő a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

(MTI) - Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató tájékoztatása szerint az előző hétvége rendkívüli időjárása miatt 13 megyében voltak áramkimaradások, 135 településen összesen 318 ezer fogyasztóhelyet érintve. A helyreállítási munkálatok 18, ára befejeződtek Szabolcs, Szatmár, Bereg megye kivételével, ahol a rendkívüli időjárás következtében a megye területének több mint felénél szakadt meg az áramszolgáltatás. Hozzátette: az áramkimaradások nem csak a világítás vagy a hűtőszekrények leolvadása miatt jelentettek gondot, hanem sok esetben a vízellátást és a szennyvízkezelést is érintették. A katasztrófavédelem készleteiből ezért 61 aggregátort biztosítottak 43 település részére.

Bakondi György bejelentette: csütörtökön még 9 településen, 46 fogyasztóhelyet érintve volt áramkimaradás, de a déli órákra itt is helyreállították a szolgáltatás.

Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke arról beszélt, hogy a térségbe március 16, án rendelték ki a Magyar Honvédség erőit és technikai eszközeit. Elsősorban úszó harcjárműveket vetettek be, amelyeket árvizek esetén is használnak. Tíz ilyen járművel vettek részt a mentésben, mivel sok esetben csak ilyen eszközökkel közelíthetőek meg a sérült vezetékek, villanyoszlopok. Emellett nagyteljesítményű vontatókat is a térségbe vittek, továbbá 18, án mintegy 10 településen 5 ezer fő részére biztosítottak meleg ételt.

A honvédség is aggregátorral segíti az áramellátást, illetve a nagy tömegű vasszerkezetek miatt a Mi, 17, es helikoptereket is bevetették.

A Magyar Honvédség feladata továbbra is az, hogy amíg a helyzet megkívánja, addig a térségben marad - tette hozzá.

Helikopterrel a rendőrség is segíti a térségben a munkálatokat - derült ki Papp Károly országos rendőr, főkapitány ismertetőjéből.

A rendőr vezérőrnagy a borsodi, illetve szabolcsi térséget érintő fokozott közterületi jelenlétre hívta fel a figyelmet, amelynek következtében az ismertté vált bűncselekmények elkövetőit mind elfogták. Példaként említette, hogy Szabolcs, Szatmár, Bereg megyében 3 vezetéklopás volt. Ennek kapcsán összesen 7 elkövetőt fogtak el, akik közül hárman előzetes letartóztatásban, ketten őrizetben, további két ember pedig szabálysértési őrizetben van. Borsod, Abaúj, Zemplén megyében egy vezetéklopási kísérlet volt, amelynek elkövetőjét elfogták, bíróság elé állították és a bíróság 300 ezer forint pénzbírsággal sújtotta.

Papp Károly összegzése szerint 974 rendőr mintegy 13 ezer munkaórában teljesített közterületi szolgálatot és 752 polgárőr mintegy 5300 órában segítette a munkájukat.

A következő napokban várható időjárással összefüggő esetleges intézkedéseket firtató újságírói kérdésre válaszolva Giró, Szász András azt mondta: az állami szervek minden tekintetben felkészültek az esetleges katasztrófahelyzetekre. Bakondi György hozzátette: péntek éjfélig áll rendelkezésre meteorológiai előrejelzés, amely alapján a délutáni órákban figyelmeztetést adtak ki a várható viharos szél, illetve hófúvás miatt.