Az Európai Beruházási Bank (EIB) 100 millió eurós kölcsönt nyújt a Diákhitel Központnak a magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló diákoknak folyósítandó kölcsönök finanszírozására - közölte a két szervezet csütörtökön.

(MTI) - Így közel 500 millió euróra nő az EIB által a Diákhitel Központnak 2005 óta folyósított hitelek összege.

Az EIB hagyományosan nem közli a folyósított hitelekkel kapcsolatos részleteket.
Bugár Csabának, a Diákhitel Központ vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a mostani hitel kizárólag a Diákhitel2 konstrukció hitelezését szolgálja. A Diákhitel2 konstrukcióban a hallgatók csak a képzés költségére fordíthatják a felvett összeget. A vezérigazgató a két szervezet közös közleményében úgy fogalmazott: a Diákhitel Központ a kölcsön révén tudja "biztosítani és elősegíteni, hogy a magyar fiatalok egyenlő esélyekkel kapcsolódhassanak be a felsőoktatásba".

Wilhelm Molterer, az EIB magyarországi kölcsönökért felelős alelnöke szerint a mostani kölcsön a Diákhitel Központtal fennálló sikeres együttműködésük folytatása. "Az EIB által kedvező feltételek mellett kölcsönzött közel 500 millió euró a hallgatók szélesebb rétegeinek teszi elérhetővé a felsőoktatást. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a magyar lakosság egyre növekvő arányban szerezzen felsőfokú végzettséget, ami pozitívan hat a magyar társadalomra és gazdaságra egyaránt" - idézte Wilhelm Molterert a közlemény.

Mint írták, az EIB 2005, ben 100, 2007, ben 150, 2010, ben 145 millió euró értékben biztosított kölcsönt a Diákhitel Központ számára. Az első két kölcsön összegének folyósítása és a diákoknak történő kihelyezése már lezajlott, míg a harmadik az ütemezésnek megfelelően, 2014, ig kerül teljes egészében felhasználásra.

A magyarországi diákhitel rendszer 12 éve nyújt pénzügyi segítséget a felsőoktatásban résztvevőknek társadalmi vagy oktatási háttértől függetlenül. Ennek kiemelt jelentősége van Magyarországon, ahol a felsőoktatás rendszere komoly, erőteljes átalakuláson ment keresztül az elmúlt években.

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója az MTI, nek adott interjúban arról tájékoztatott, hogy az első, 2005, ös hitelhez hasonlóan most is tizenöt éves hitelről van szó, amely öt év türelmi idővel kerül folyósításra.

Kiemelte: a Diákhitel Központ számára folyósított hitel az EIB számára egyedi eset, mert máshol általában állami intézményekben, a költségvetés által finanszírozott módon történik a diákhitelek folyósítása. "Ők is büszkék erre, a humánfinanszírozásban ez egy úttörő partneri kapcsolat" - tette hozzá.

Bugár Csaba elmondta: az idei tanévben bevezetett Diákhitel2 konstrukciót az első félévben ötezren vették igénybe, s ez a szám a második félévben eddig további ezer fővel nőtt, ami 1,1 milliárd forint körüli kihelyezést jelent félévente. Az átlagos igénybevétel összege 240, 250 ezer forint körül alakult - mondta.

A vállalatvezető kiemelte, hogy kérelmüket "nyilván egy nagyon hosszú előkészítő munka eredményeként, de nagyon rövid idő alatt elbírálta az EIB". Nagyon nagy sikernek tekinthető, hogy egy új termék bevezetése után félévvel a Diákhitel Központ mellé állt az EIB - tette hozzá.

Bugár Csaba hangsúlyozta: a szervezet finanszírozási szerkezete a hitellel nem változik, így a források egyharmada továbbra is kötvénykibocsátásból, egyharmada az EIB, től, míg egyharmada a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Banktól származik.