A várakozásoknak megfelelően Sanghaj volt párttitkárát, Jü Cseng-senget választották meg a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT), vagyis a népfront országos bizottságának elnökévé hétfőn.

MTI - Jü a politikai csúcsvezetés negyedik embere, akit a Kínai Kommunista Párt (KKP) tavaly őszi kongresszusán választottak a politikai bizottság hét fős állandó bizottságának tagjává.

Sanghaj 67 éves volt párttitkáráról azt tartják, hogy nyitott gondolkodású, rugalmas, s ennek köszönhetően kiváló problémamegoldó, jól kezeli a válságokat, jól alkalmazkodik az éppen adott viszonyokhoz.

Az északkelet-kínai Harbinban tanult hadmérnöknek, 1968 végén, a kulturális forradalom idején vidéki munkára küldték. Később, egészen az 1980-as évekig mérnöki, kutatói beosztásokban dolgozott.

Jü a reformer Csu Zsung-csi miniszterelnök kabinetjében építésügyi miniszter lett, majd Hupej tartományba vezényelték és 2002-ben, a KKP 17. kongresszusán bekerült a politikai bizottságba. A sanghaji párttitkári székben Hszi Csin-ping jelenlegi pártfőtitkárt, az államelnöki poszt várományosát váltotta 2007-ben.

A hétfői választáson az országos bizottság főtitkára, egyben egyik alelnöke a 62 éves Csang Csing-li lett, aki korábban Hopej tartomány és Tibet párttitkára is volt.

A KNPTT plenáris ülésén összesen 23 alelnököt választottak, a különböző úgynevezett demokratikus pártok és több nemzeti kisebbség képviseletében.

A kínai népfront intézményét a szocialista demokrácia egyik kifejeződésének tartják; úgynevezett hazafias egységfront, amely a többpárti együttműködés és a konzultációk fóruma. Tagsága párttagokból és párton kívüliekből áll, a legkülönbözőbb társadalmi szervezetek, rétegek, egyházak és kisebbségek képviselőit tömöríti.