A zentai községi képviselő-testület mai ülésén a képviselők elfogadták a v parkolóhelyek szabályozásával kapcsolatos rendeletet, amelynek értelmében ezentúl Zenta központjában a polgároknak fizetniük kell majd a parkolásért. A téma hosszas vitát váltott ki, amelynek keretében érvek és ellenérvek sora hangzott el, végül a képviselők szavazattöbbséggel elfogadták a rendeletet, amely a parkolás engedélyezett ideje és a parkolási díj mértéke szerint piros és kék övezeteket határoz meg Zenta központjában. Az első, azaz a piros övezetbe tartoznak a Posta utcában a Hentes utca északi részén a Fő térig; a Fő téren a Posta utca nyugati részén a Fő utcáig; a Fő utcában a Hentes utca déli részén a Fő térig található parkolók; a második, azaz a kék övezetbe pedig a a Posta utcában a Táncsics Mihály utcától a Hentes utcáig; a Posta utcában a Hentes utca déli részén a Fő térig; a Fő tér déli részén; a Fő tér nyugati részén; a Stevan Sremac utcában; a Fő tér északi részén; a Fő utcában és a Népkert utcában található parkolóhelyek.

A parkolás díja a határozat értelmében többféle módon fizethető: előre, parkolójegy megvásárlásával, amelyet a vezető köteles szabályosan kitölteni és kihelyezni a jármű elülső szélvédő üvegének belső felén; elektronikus úton történő fizetéssel, SMS küldésével; kedvezményes parkolójegy megvásárlásával; illetve utólag, a Kommunális és Lakásügyi Közvállalat meghagyása szerint.

„A parkolójegy, amelyet előre meg kell venni, lehet órás jegy, napi, havi (előfizetői) vagy éves (előfizetői) jegy. Az órás parkolójegy az első és a második övezetben érvényes minden megkezdett órára a megállapított használati idő szerint, és fizethető elektronikus úton is. A napi parkolójegy a második övezet területén érvényes attól a pillanattól, amikor szabályos feltöltés után kihelyezik a jármű elülső szélvédő üvegének belső felére, egészen másnap ugyanaddig az időpontig. A havi (előfizetési) parkolójegy a második övezetben a megvásárlásától számított következő hónap ugyanazon napjáig érvényes. Az éves (előfizetési) parkolójegy a második övezet területén a következő év ugyanazon napjáig érvényes, mint amikor a jegyet megvették. Abban az esetben, ha az első és a második övezet területén a parkolóhely használója nem fizette ki előre a parkolóhely használatát, vagy folytatja a parkolóhely használatát, miután letelt az ideje, köteles különleges parkolójegyet fizetni” – olvasható egyebek között a határozatban. A parkolóhelyek használatáért vasárnaponként, valamint állami ünnepek, a katolikus karácsony és a húsvéti ünnepek alkalmával nem kell majd fizetni.

A község polgármestere, Ceglédi Rudolf kérdésünkre válaszolva elmondta, a parkolási díj megfizettetését a tervek szerint április végén kezdik majd meg. A piros zónában 35, a kék zónában pedig 25 dinárba kerül majd óránként a parkolás.

mi.