A Rákóczi-főiskola, mint a kárpátaljai magyarság egyik fontos szellemi központja, igen sok kulturális rendezvénynek ad otthont. Az elmúlt szombaton itt rendezte meg a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség többek között az Által mennék… című népdaléneklési versenyt is, melyet immáron rendszeresen Bartók Béla születésnapja tájékán tartanak meg.

A Gross Arnold termet gyönyörű népviseletbe öltözött fiatalok, illetve az őket felkészítő tanárok, szülők töltötték meg, akiket Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője üdvözölt. Orosz Ildikó, a KMPSZ és a Rákóczi-föiskola elnöke köszöntőjében kiemelte: a népda­lok, a közös éneklés mindenkor fontos szerepet töltöttek be eleink életében.

A nagyszülők feladata, hogy gazdag népdalkincsünket átadják gyermekeiknek, unokáiknak. A családban, a baráti társaságban történő örömzenélésnek, énekléseknek ma is fontos közösségmegtartó szerepük lehet. Ne hagyjuk a feledés homályába veszni ezeket az értékeket! Orosz Ildikó köszönetet mondott Pál Lajosnak és családjának, akik ebben példát mutattak és mutatnak ma is, akik egykoron elindították Kárpátalján ezt a népdalmozgalmat.

A zsűri – Bodnár Marika néptáncoktató, óvodapedagógus, Tündik Tamás, a Budaörsi Szélrózsa Néptáncegyüttes vezetője, Pálné Jancsó Katalin zongara- és szolfézstanár, karnagy, Pál Eszter népdalénekes, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, Fring Erzsébet, a Beregszászi 6. Sz. Általános Iskola tanára, Pál Lajos, az Aszódi Podmaniczky Művészeti Iskola tanára, a zsűri elnöke – bemutatását követően aztán a csodálatos hangú gyerekek játszották a főszerepet, akik igen színvonalas előadással, sokszor helyi gyűjtésű népdalokkal, nagyszerű előadásmóddal ajándékozták meg a nagyérdeműt. Nem is volt könnyű az ítészek dolga! Ezúttal a kisebbek csoportjában Baka Kamilla (Péterfalva) produkcióját ítélte legjobbnak a zsűri. Második Czébely Éva (Visk), a harmadik pedig Simon Patrícia (Péterfalva) lett. A nagyok csoportjában az aknaszlatinai Vovkánics Laura vitte el a pálmát, a második helyen a mezővári Bedő Zita, a harmadikon pedig az ungvári Monics Ivett végzett. Az énekegyüttesek kategóriájában a Péterfalvi Művészeti Iskola Napsugár Hagyományőrző csoportja lett az első, a dobogó második fokára az aknaszlatinaiak, a harmadikra pedig a nagydobronyiak állhattak fel. Különdíjban Kovács Abigél (Mezővári) és Perduk Zsófia (Ungvár) részesült. Nyolc nagyszerű ifjú énekes pedig Tündik Tamás meghívásának köszönhetően részt vehet a Budaörsön idén is megrendezésre kerülő népdalénekesek találkozóján. Emellett valamennyien meghívást kaptak Orosz Ildikótól a nyáron Péterfalván és Nagyberegen megrendezésre kerülő népzenei, néptánc és kézműves táborba (a vetélkedőn legjobb eredményeket elértek számára a részvétel ingyenes).

Csodálatos élménnyel gazdagodott minden résztvevő ezen a napon. És nem csupán a pacsirtahangú énekeseknek, de a táncos lábú fiataloknak is köszönhetően. Hisz ezúttal a Beregszászi Művészeti Iskola két tánccsoportja is bemutatkozott Mihajlovics Angelika és Kota Péter koreográfusok vezetésével, és igen nagy sikert arattak. Köszönjük minden résztvevőnek, rendezőnek, versenyzőnek és felkészítőnek ezt a felejthetetlen napot!