Libanon az arab országok támogatását kéri, mert már nem tud megbirkózni a szíriai menekültek áradatával.

MTI - Ellátásukhoz Libanonnak idén legalább 370 millió dollárra van szüksége - mondta szerdán Nadzsíb Mikáti miniszterelnök egy interjúban.

A korábbi becslésekben 250 ezer menekülttel számoltak, de már több mint 340 ezren vannak az országban. A sebesültek és a nélkülözés miatt megbetegedők megtöltik a kórházakat, a libanoniaknak nem jut hely. A menekültek mellett bűnözők is érkeznek Libanonba.

Az öböl menti arab államok és más országok 1,5 milliárd dolláros segélyt ígértek, de ebből még egy fillér sem érkezett meg - közölték miniszterek. "Nagyon válságos ponthoz közeledünk. Arra kérjük az arab államokat, hogy támogassák Libanont, amelynek most rögtön szüksége van a segítségükre" - mondta Mikáti.

A menekültek beáramlása politikai gondokat is okoz: felborítják például az országban a különféle vallási felekezetek - szunniták, síiták, keresztények, drúzok és alaviták - között kialakult egyensúlyt. A Szíriában folyó belháború már többször átcsapott a határon, és a libanoni szunniták és síiták között is voltak halálos áldozatokkal járó összecsapások.

A menekültkérdés súlyosságára hívta fel a figyelmet szerdán az ENSZ menekültügyi főbiztosa is, aki szerint növekvő számuk "nagy fenyegetést" jelent az egész térségre. Antonio Guterres Szíria szomszédjait keresi föl, hogy tájékozódjon.

A jordániai fővárosban szerdán tartott sajtóértekezletén ő is segítséget kért a nemzetközi közösségtől. Jordániában már 450 ezer szíriai menekült van, Törökországban pedig a jelenlegi egymillióról az év végéig két-háromszorosára nőhet a számuk.