A kairói közigazgatási bíróság egy héttel ezelőtt hozta meg az érvénytelenítésről szóló döntését.

MTI - Az egyiptomi kormányzat fellebbezett az ellen a bírósági ítélet ellen, amely érvénytelenítette a parlamenti választások kiírásáról szóló, Mohamed Murszi államfő által kiadott rendeletet - közölték szerdán igazságügyi források.

A bíróság azzal indokolt, hogy a módosított választási törvényt az egyiptomi parlament felsőháza (súra tanács) nem küldte el felülvizsgálatra az alkotmánybíróságnak, mielőtt elfogadta volna azt, ezzel pedig megsértette az alkotmányt. A kormányzat szerint viszont a bíróság egy olyan témában hozott döntést, ami nem a testület, hanem az államfő kizárólagos jogkörébe tartozik.

A fellebbezést vasárnap vizsgálja meg a legfőbb közigazgatási bíróság.

Murszi rendelete szerint az alsóházi választásokat négy szakaszban kellene megtartani április 22-i kezdettel. Az ellenzék már korábban jelezte, hogy bojkottálni fogja a voksolást, mivel nem látja biztosítottnak annak átláthatóságát.

Az előzőleg megválasztott népi gyűlésben (alsóház) a Muzulmán Testvériség képviselői és a szalafisták voltak többségben, 2012 júniusában azonban az alkotmánybíróság a parlament feloszlatásáról döntött, mivel szerinte a képviselői helyek harmadára alkotmányellenesen választották meg a képviselőket.