Tegnap hajnalban a piliscsabai civilek élőláncot alkotva próbálták a helyi 150 éves hársfát megmenteni a kivágástól, mely egy jövőbeli MÁV eu-s beruházás útjában volt.

A MÁV illetékesei szerint a fa kivágását az indokolja, hogy éppen ott áll, ahol valamikor a villamosításra kerülő vasútvonal felső vezetékének egyik tartóoszlopa állna. Az ügy pikantériája, hogy egy olyan oszlop miatt akarják a fát kivágni, melyet meg lehet csak 10 év múlva helyez üzembe a MÁV vagy még akkor sem.

Ma hajnalban hat óra öt perckor a szomszédos telek tulajdonosa, akinek a beruházás miatt már kisajátították a telkét, értesítette  László Erikát a Piliscsabáért Egyesület elnök asszonyát arról, hogy a matuzsálem korú fát gallyazzák. Eredetileg hét órára volt meghirdetve a mai demonstráció, de azonnal ment a riadólánc, és aki tudott azonnal a helyszínre sietett.



 A telektulajdonos a kerítés tetejére ült, mert a hársfa lombja az ő kertjébe is behajolt és így ő a munkaterületen tartózkodott legálisan és így magát a fakivágást nem lehetett elkezdeni. Kora reggel a rendőrség is kiszállt két kocsival és 8 rendőrrel és ismét megállapították, hogy nincs engedélye a A-Híd Építő Zrt.-nek a fakivágásra. Csak egy levelet tudott felmutatni a NIF Zrt.-től, melyben az áll, hogy a fa veszélyezteti a munkaterületen dolgozók biztonságát, ezért megbízást ad a fa kivágásra. Eredetileg azzal indokolták a fa kivágását, hogy ott majd a jövőben tartóoszlop fog üzemelni. Az óta állítólag a jegyző mégis csak kiadta a fakivágásra az engedélyt egy rendkívüli testületi ülés után, ahol a beruházást képviselete is jelen volt, Lukács Zsolt személyében.



 A 150 éves hársfa 100 évig élt a vasúttal együtt, nem veszélyeztetve semmit és senkit. A kisvállalkozó a fakivágást nem vállalta, csak a gallyazást kezdte meg, később ő is a civilek oldalára állt. Az NIF Zrt. azonnal két embert küldött a helyszínre. A civilek tiltakozása és a rendőrségi felszólítás ellenére megkezdték a hársfa kivágását és negyed 11-kor végleg kidőlt a fa. Ezekben a percekben szeletelik fel a több emberöltőt megélt matuzsálemi fát.

Mindenki keresi az okokat, de a legvalószínűbb az, hogy a kivitelező megcsúszott a beruházással és ezzel akar időt nyerni. Feláldozták emiatt Piliscsaba büszkeségét.

Tegnap még Földes László, Hobo is a helyszínre ment támogatni a civileket, hisz számára is értéket képvisel(t) a 150 éves hársfa. Értelmetlennek tartotta az eltávolítását, ő sem értette, kinek van az útjában a matuzsálem korú fa.



 Piliscsaba most gyászol, de nem nyugszanak bele a történtekbe. Megteszik a rendőrségi feljelentést a fakivágás miatt. Továbbá más lépéseket is terveznek, hisz egy Európai Uniós beruházásról van szó.

Részvétet az Öreg hárs, de egészséges Facebook oldalán tudtok nyilvánítani.

(Kétszer jelent meg tévesen az egyik cég neve – NFI és NFÜ- ezt ma tisztáztuk a demonstráció szervezőivel, helyesen NIF Zrt.) GreenProfit