A Kezünkben a Jövő Alapítvány idén ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját! Fő célként a kárpátaljai árva gyermekek családba kerülésének segítését tűzték ki. A tavalyi év eredményeiről, az idei változásokról és a jövőbeli tervekről nemrégiben Kurmay Sándor, a KaJA elnöke tartott beszámolót.

– Mennyire volt eredményes az elmúlt évük?

– Az elmúlt évben közvetlenül mindössze három gyermek örökbefogadásában sikerült aktívan részt vállalnunk. Ez első hallásra nem tűnik soknak, de az alapítvány által végzett népszerűsítő kampány hatására vannak olyan családok is, akik személyesen nem keresnek meg minket az ügyintézés során, viszont általunk kapnak tájékoztatást a gyermekek különböző módon történő családba kerülésével kapcsolatosan. Igyekszünk két nyelven – az elektronikus és a nyomtatott sajtóban is – eljuttatni tájékoztatóinkat.

Az elmúlt évben több gyermek családba fogadásának ügyintézését is elindítottuk. Biztató jel, hogy vannak örökbefogadásra jelentkező szülők. Örömünkre szolgál, hogy eddig 30 gyermek 20 különböző családba kerülését sikerült megvalósítani alapítványunk hatékony közreműködése által.

– Melyek a legnépszerűbb projektjeik?

– Az általunk megvalósított projektjeink közül a kórházmisszió a legrégebb óta sikeresen működő programunk. Középiskolások és főiskolások látogatják meg hetente egy-két alkalommal a kórházak gyermekosztályain nevelkedő gyermekeket. Tavaly augusztusban jutalomtúrát szerveztünk számukra Szinyákra. Emellett tavaly kétségkívül a legnépszerűbb projektként sikerült felfuttatni a Kárpátaljai Gyermekmentő Szolgálat elnevezésű programunkat, amelynek működése által másfél év alatt 10 sürgős egészségügyi beavatkozásra szoruló gyermeknek tudtunk segíteni, akik ezáltal esélyt kaptak egy egészségesebb életre. 2013. február 1-jétől a Kárpátaljai Gyermekmentő Szolgálat már a Kezünkben a Jövő Alapítványtól független, önálló civil szervezetként működik tovább és hivatalosan is önálló jogi személyként kerül ezután bejegyzésre.

Örülök annak is, hogy 2011. végén a Sámuel Alapítvánnyal és a ráti Szent Mihály Gyermekotthonnal közösen létrehoztunk egy olyan szakemberekből álló munkacsoportot, amelynek sikerült megalkotnia egy, az állami előírásoknak megfelelő, nevelőszülők képzéséhez szükséges tananyagot magyar nyelven. Az elmúlt évben a  balazséri Béthel Konferencia-központ bázisán családias körülmények között zajló négynapos, negyvenórás szakmai kurzuson hét családi típusú gyermekotthon és öt befogadó család házaspárjai vettek részt. Az állam is elfogadta ezt a képzést, sőt a megyei Családokkal, Gyermekekkel és Fiatalokkal Foglalkozó Szociális Szolgálatok Központja a már említett szervezetek mellé negyedik szervező félként csatlakozott, és anyagilag is hozzájárult a kurzus lebonyolításához. Úgy vélem, némiképp elébe mentünk a nyelvtörvénynek, hiszen még annak életbelépése előtt sikerült egy olyan jellegű, államilag elfogadott, mégis magyar nyelven lebonyolított programot létrehoznunk, amelyet a következő években mindenképpen tovább kell folytatnunk.

– Ezek szerint szorosan együttműködnek más szervezetekkel is?

– Igen, mindenképpen. Alapítványunk igyekszik minél szerteágazóbban részt venni a helyi és magyarországi civil szervezetekkel való közös kapcsolatépítésben. Az elmúlt évben országos szintű konferencián vettünk részt Ungváron, ahol a rendezvény végén a Kezünkben a Jövő Alapítvány együttműködési nyilatkozatot írt alá az Ukrajna árvák nélkül országos ernyőegyesülettel, amely az ukrajnai civil szervezeteket és az egyházakat foglalja magába. Ezen kívül Budapesten, a magyar Parlamentben aláírtuk a Kárpát-medencei Családlánc alapító okiratát, amely által egy, a határon túli magyarlakta területeken élő magyar családokkal foglalkozó civil szervezeteket tömörítő egyesület jött létre.

– Milyen tervekkel fogtak hozzá az idei évhez?

– Sajnos az elmúlt év a különböző pályázatok eredménytelensége okán anyagilag nagyon nehéz időszak volt számunkra, így már kevéske tartalékainkat is feléltük. Ezért addig nem tudunk új projekt megvalósításába kezdeni, amíg nem sikerül anyagi forrásokat találnunk mindehhez. A már meglévő és sikeresen futó programjaink további fenntartása mellett azonban terveink között szerepel egy havonta megjelenő hírlevél beindítása elektronikus formában, melyben a kárpátaljai magyar befogadó családokat szeretnénk folyamatosan tájékoztatni az őket érintő aktualitásokról és szakemberek által nyújtott hasznos tanácsokkal látnánk el őket ilyen formában is. Emellett folytatni szeretnénk cikksorozatunkat ezen családok bemutatásával az olvasó nagyközönség és az örökbefogadás iránt érdeklődők felé. Továbbra is úgy véljük, hogy a következő években is nagy szerep hárulhat ránk annak az állami előírásnak a megvalósításában, amely szerint 2020-ig családba kell segíteni a jelenleg még állami gondozásban nevelkedő gyermekeket az intézményhálózat tervezett felszámolása miatt. Ebben mi is közre tudunk működni, főként azzal, hogy képzett nevelőszülőkhöz kerüljenek a gyermekek, annál is inkább, mivel a nagyobb korosztályú gyermekek befogadása lényegesen nehezebb, és méginkább szakképzett nevelőszülőket igénylő feladat lesz majd.

Kovács Sándor, a KaJA megbízottja
Forrás: Kárpátinfo hetilap