Most, hogy lassan megérkezik a tavasz, jöjjön a gyakorlat! Lássuk, hogyan érdemes megépíteni, mire kell odafigyelni egy zöldségeskert kialakításánál. Az ágyás helyét akkor ássuk fel, ha már nincsenek fagyok, és a talajba már be tudjuk szúrni az ásót. Fontos az is, hogy a termesztésre használt terület talaját felturbózzuk. Ez történhet műtrágyával vagy szerves szarvasmarhatrágyával is, de ha már rendelkezünk a kertünkben komposztálóval, akkor az abban termett komposzt is kiváló talajjavító adalék. 

Ezután jön a növények kiültetése, aminek ideje függ a növény tenyészidejétől, a hőigényétől és attól is, hogy mikor szeretnénk a termését fogyasztani. A paradicsom palántákat már április végén ki lehet ültetni, mivel ha jól begyökeresedik, akkor a kisebb fagyokat is átvészeli. A paprikánál már más a helyzet, mert ez sokkal fagyérzékenyebb, ezért érdemes csak május 15-e után kiültetni, amikor már biztosan nem számíthatunk váratlan fagyra.

Kiültetésnél figyelni kell arra, hogy elkerüljük az úgynevezett átültetési sokkot, melyet a hirtelen megváltozott környezeti körülmények, és a gyökérzet megbolygatása okozhat. Ilyenkor a növény fejlődése kissé lelassul, amíg meg nem szokja az új helyét, ezért érdemes borús, esős időt választani a kiültetésre, vagy ha ez nem oldható meg, akkor az esti órákat. Figyeljünk arra, hogy a frissen kiültetett kis növényeinket jó alaposan öntözzük be! A palántákat mindféleképpen érdemes először hozzászoktatni az új helyükhöz, mivel itt más a páratartalom, mint a zárt térben. Nagyobb hőmérséklet-ingadozásnak lesznek kitéve, és nem szeretnénk, ha a gondosan felnevelt palántáink a kiültetés után pár nappal beadnák a kulcsot. Érdemes azonban pár palántát tartalékolni, mivel előfordulhat, hogy a legnagyobb óvatosság ellenére is néhány tő tönkremegy. Ilyenkor a tartalékokkal pótolhatjuk azokat.

Véleményem szerint ezek a legfontosabb szempontok, ha veteményeskert kialakításával próbálkozunk. Természetesen a nagymamák és nagypapák, az utcában lakó idősek is sok hasznos tippel és jó tanáccsal tudnak szolgálhatnak ezen a téren.