Sok kérdés fogalmazódik meg arról, mit és miért esznek meg házi kedvenceink. Most a legszokatlanabb táplálékaikról, étkezési szokásaikról olvashatunk. Kedvenceinknek érdekes elgondolása van arról, hogy mi számít ételnek. Érthető, hogy a napi egy konzerv, vagy egy kevés táp elfogyasztása mellé szükségesnek éreznek valamit, de sokszor megfontolatlan döntést hoznak… 


Földfogyasztás
Meg sem lepődünk, ha kutyánk mély gödröket ás a kertben, de rögvest a fejünkhöz kapunk, ha aznapi tízóraija mondjuk sáros föld lesz. Joggal aggódhatunk, hiszen a piszkos talaj emészthetetlen. Ugyanakkor ásványi anyagokat tartalmaz – kalcium, magnézium, vas, vagy épp a cink –, melyeket a kutyák hasznosítani tudnak. Beteg ebeknél gyakran megfigyelhető, hogy a földben keresik az orvosságot, így próbálják szinten tartani szervezetük egyensúlyát.



Egy kevés földevéstől komolyabb baja nem lehet a háziállatoknak. Viszont a nagymértékű sármajszolás már annál veszélyesebb. Komoly esély van arra, hogy ezek a szennyezett „alapzatok” fekáliát tartalmazzanak. Ez azt eredményezheti, hogy szeretett élőlényünk összeszedhet nem kívánt parazitákat.

Székletszeretet
Sok kutya a toalettet pohárnak nézi, saját ürülékére pedig desszertként tekint. Nem egy szórakoztató és gusztusos látvány, ha egy blöki „barnát” ízlelget, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy baj van. Más állatoknál is előfordul, hogy unalomból, szórakozásból, vagy kíváncsiságból megeszik székletüket. Ha saját „termékről” van szó, akkor nem lehet probléma.
Egyes állatoknak, mint például a nyulaknak, szüksége van saját „trágyája” fogyasztására, igaz, a nyúlfélék nem pontosan a székletüket, hanem egy teljesen más funkciót betöltő kakaszerűséget esznek. Ezek hasznos baktériumokat hordoznak, és hozzájárulnak a táplálék elraktározásához. Mondhatni, hogy ez a nyuszik probiotikus joghurtja.



Fűorientáció
A cicák nagyon jól tudják, hogyan lehet szórakozni. A füvet tépkedni, majd a levegőbe hajítani számukra élvezetes időtöltés. Szerencsére ez nekik nem olyan nagy dolog, mint nekünk – talán azért, mert nem kell utána takarítaniuk.  Emellett tudományos bizonyítéka is van a gyepimádatnak. Mivel a macskák testébe sok szőr, toll és egyéb emészthetetlen anyag kerül be, a fű hatékony módja annak, hogy kitisztítsa a gyomrot, és megelőzze a béldugulást.
A lakásban tartott „macsekok”, akik nem jutnak fűhöz, a mikulásvirággal, aloe verával, vagy az éppen otthon tartott növényekkel pótolják azt. Ezért fontos, hogy mindig győződjünk meg arról, hogy semmilyen mérgező virágot nem tárolunk otthon.



Tárgyblama
A nem élelmiszer-alapú termékek tartoznak ide, ezek a legveszélyesebbek az összes szokatlan evési szokás közt. haziallat3Leggyakrabban azoknál a házi kedvenceknél jelentkezik ez, akik szorongnak, vagy alultápláltak, de a kutyák és macskák olykor szórakozásból is hozzákezdenek a cipőrágáshoz. A kölyök ebek szeretik a szagos ruhaneműket, így a piszkos fehérneműt és zoknit szétmarcangolni. A kiscicák leginkább a gumis dolgokra startolnak, mert anyaguk nagyon hasonlít az egerek „felépítésére.”
Ezeknek a bagatell dolgoknak mégis óriási jelentőségük lehet, pusztuláshoz vezethetnek. Ennek oka általában a mérgezés, ritkábban a bélelzáródás lehet. Minden gazdinak ügyelnie kell arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű játékkal rendelkezzen „szerette”, mert ha „a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez”…

Állatanorexia
Néhány háziállat válogatós, néhány pedig egyszerűen anorexiás. Igen, ez a fogalom nem csak az embereknél létezik. Sokszor azt hihetjük, hogy bestiánk csak azért nem eszik, mert már monoton neki a mindennapos konzerv, de van, mikor teljesen más az oka. Neurológiai betegségek és a gyomor- vagy bélproblémák fennállása esetén az állatnak nincs kedve enni, mert tudja: fájna. Érdemes odafigyelni ilyenkor a lázra, az ízületi fájdalmakra és a nehézlégzésre, melyek a legalapvetőbb tünetei ennek a kórnak.
Másrészt az is megeshet, hogy az étellel van baj, nem pedig kedvencünkkel. Ellenben az emberekkel, a kutyusok és a cicák utálnak avas ételeket fogyasztani, s a régi, mocskos, ócska edényből sem kedvelnek enni. Táljaikat kis túlzással olyan gyakran kell mosni, mint ahogy mi magunk tesszük azt tányérjainkkal.