Csak úgy volt hajlandó Kaposvár a helyi Kométa húsipari cégbe beszállni, ha kisebbségi tulajdonosként is megkerülhetetlen lesz a döntéseknél, a cég birtokosa pedig szintén jelentős új befektetést hajt végre – mondta el a Kossuth Rádióban Szita Károly polgármester.

Rendkívüli közgyűlésen szavazta mega  kaposvári képviselőtestület csütörtökön, hogy a város kétmilliárd forint értékben befektessen a Kométa nevű helyi húsipari vállalatba, és így 38 százalékos tulajdoni hányadot szerezzen a cégben. Szita Károly, a település polgármestere a 180 percben megerősítette, szigorú garanciákat kérnek a közpénz juttatása fejében.  „A kaposváriak érdekeiből egy jottányit sem engedtünk, ezért tartott két és fél hónapig a tárgyalás” – tette hozzá.

A politikus elmondta, a város azért lépett be a részvénytársaságba, mert 506 család tagja dolgozik a kaposvári kombinátban, közvetetten pedig 900 család él a húsüzem működéséből, így a gyár megmentése stratégiai fontosságú kérdés.

Szita Károly elmondta, a befektetés után – függetlenül a tulajdoni arányoktól – a város nélkül nem lehet döntéseket hozni a cégnél, ugyanis csak kétharmados többség hozhat határozatokat. Ezen kívül az igazgatótanácsban és a felügyelőbizottságban is ott van az önkormányzat képviselője. Harmadrészt pedig a jelenlegi olasz többségi tulajdonosnak, még azelőtt, hogy a város továbbítja a kétmilliárd forintot, egymilliárdos tőkebefektetést kell végrehajtania. A feltételek közé tartozik az is, hogy a vállalat birtokosának olyan üzleti tervvel kell előállnia, amely garantálja, hogy a város pénze nem veszik el, illetve megtérül.

Szita Károly emlékeztetett arra is, hogy az olasz tulajdonos már tizennyolc éve Kaposváron van, és hatmilliárd forintot fektetett a gyárba, ezért nem gondolja, hogy elmaradna a városi befektetés feltételül szabott egymilliárdos tőkebehozatal.  Egyébként nagyon egyszerű a helyzet, ha a tulajdonos ezt nem teszi meg, a város nem utalja a kétmilliárdot – tette hozzá Kaposvár polgármestere.