Kína vadon élő rücskösfarkú disznódelfinjei egy környezetvédő csoport szerint a kihalás felé araszolnak. Az állatok ma már ritkábbnak számítanak az óriáspandánál.

A fitos orrú delfinek a Jangce- folyóban élnek, és igen népszerűek az országban „aranyos” kinézetük miatt. A kínaiak „folyami disznóknak” is nevezik őket. Egyedszámuk a Jangcéban azonban hat év alatt megfeleződött.

Egy kutatócsoport bő egy hónapot töltött tavaly a folyó több mint 3400 kilométeres szakaszának átvizsgálásával, de csak 380 egyedet láttak – írja a WWF közleményében. A megfigyelések a folyóhoz kötődő tavakban észlelt delfinek számával kombinálva azt mutatják, hogy az állatok populációja valószínűleg csak kicsivel több, mint ezer egyedet számlál.

A WWF összehasonlításképpen elmondta, mintegy 1600 óriáspanda él természetes környezetében. A disznódelfin 15 éven belül eltűnhet, amennyiben nem építenek ki megfelelő védelmet számára. A WWF szerint a szegényes táplálék és az emberi tevékenységek - mint felerősödött közlekedés a régióban - jelentik a főbb veszélyeket. A kutatók azonban olyan csapdákat is találtak, melyek érinthetik a delfineket.

A kínai vízi utakat a gyárakból és farmokról származó mérgező hulladék szennyezi, melyet gyakran a három évtizedes gyors gazdasági növekedés és a környezetvédelmi törvények nem megfelelő betartatásával magyaráznak. A környezetvédők úgy vélik, hogy a hatalmas Három Szurdok Gát és más vízerőmű-projektek felborítják a folyó kényes ökológiai egyensúlyát és károsítják élővilágát.

A kutatók nem találták nyomát a kínai folyami delfinnek, mely a rücskösfarkú disznódelfin közeli rokona. A fajt 2006-ban funkcionálisan kihaltnak nyilvánították.