Örökre elfelejthetitek a betört vagy megkarcolódott mobiltelefon-kijelzőt egy brit egyetemista szenzációs találmányának köszönhetően. A Rhino Shield (rinocéroszpajzs) nevű szuperfólia alig félmilliméteres, és szó szerint mindent kibír. 


Az érintőképernyős telefonok világában számtalanszor fordul elő az emberekkel, hogy valami miatt a földön landol a készülékük. Ilyenkor jobb esetben kisebb karcolásokkal megúszható a dolog, viszont egy balszerencsésebb helyzetben akár szilánkosra is törhet az a mobil.

Ha minden jól megy, a közeljövőben egy alig félmilliméteres Rhino Shield nevű „szuperfólia” védheti meg a telefonotokat ezektől a viszontagságoktól. Ahogyan azt a képen is láthatjátok, hat rétegből áll a „rinopajzs”: a középső fóliák felelnek az ütések tompításáért, a két felső réteg a karcolódás és a koszolódás ellen véd, a többi pedig szétoszlatja a felgyülemlett energiát.

Az új fejlesztés a már használatban lévő Gorilla Glass 2 nevű kijelző komoly vetélytársa lehet. Az alábbi videón egy kísérletet láthattok: az egyik oldalra egy Gorilla Glass került, erre 9 centi magasból ejtenek egy 25 dekás fémgolyót. Ugyanilyen golyót ejtenek a másik kijelzőre is, ám 48 centis magasságból – ez utóbbit Rhino Shield védi.. Szemmel látható a különbség, igaz?

Itt láthatjátok a kísérletet:



A következő videóban egy szerencsétlen iPhone-t kínoznak, rajta a csodafóliával. Úgy tűnik, hogy ez a polimer valóban sok mindentől megvédheti a leendőbeli vásárlóit, bár az idegtépő légbuborékokra még neki sincs ellenszere.

Itt láthattok egy másik kísérletet:



A jó hír az, hogy a speciális védőréteg több méretben is gyártható, így a Rhino Shield nem csak telefonokkal, hanem mondjuk tabletekkel is kompatibilis lehet. Piaci árát 3-4 ezer forint körül várja a szaksajtó. Persze csak akkor, ha egyáltalán elkezdik gyártani.

A rossz hír ugyanis az, hogy az Evolutive Labs nevű fejlesztőcsapatnak sajnos nincs elég pénze a tömeggyártásra. Ezért kampányt indítottak a Kickstarter nevű oldalon, és várják az elinduláshoz szükséges pénzadományokat.