Japán 550 millió dollár értékű segélycsomaggal kíván hozzájárulni Afrika békéjének és stabilitásának biztosításához - jelentette be szombaton a tokiói külügyminisztérium.

(MTI) - A segélykeretből az iszlamista fegyveres mozgalmak melegágyának számító nyugat-szaharai régió rendőri erőinek megerősítését, valamint a kontinenst sújtó menekültkérdések rendezését akarja támogatni Japán.
 
A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a lépés egyfelől Tokió terrorizmusellenes stratégiájának része. Januárban tíz japán állampolgár vesztette életét egy algériai túszdráma során. Másfelől Japán más területeken is mélyíteni akarja kapcsolatait Afrikával, különösen annak fényében, hogy az ország regionális riválisának számító Kína jelentős befolyásra tett szert a nyersanyagokban gazdag kontinensen.

Ez utóbbit jelzi, hogy Kisida Fumio külügyminiszter szombaton Etiópiában egy megbeszélésen a Japán és Afrika közti kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta, és befektetéseket ígért vendéglátóinak.
 
Japán sajtóhírek szerint a tokiói kormány június elején Jokohamában megrendezendő afrikai fejlesztési konferenciáján egy újabb, még nagyobb segélycsomagot készül bejelenteni a kontinens számára.