A NASA Curiosity robotfelderítője folytatta egy kőzetporminta elemzését ama számítógépes meghibásodásból feléledve, amely egy hétig meggátolta vizsgálódását.

MTI - A számítógépes probléma előtt a robot hazaküldte adatait, melyek felfedték, hogy a kőzet – mely a Gale-kráterbeli landolási hely közelében helyezkedik el – a mikrobiális élethez szükséges minden kémiai összetevőt tartalmazza. Ennek meghatározása volt a kétéves misszió elsődleges célja. A kutatók alig várják, hogy újabb információkat kapjanak a mintáról, amelyet a Yellowknife-öböl egyik kőzetéből fúrt ki a robot.

A Curiosity március 17-én automatikusan felfüggesztette vizsgálódását, amikor problémát észlelt egyik adatfájljával. A meghibásodás akkor merült fel, amikor a felderítő éppen egy korábbi, ezzel nem összefüggő számítógépes hibából regenerálódott.

A nem tervezett hiátus a hétvégén véget ért  - mondta Jim Erickson, a NASA szakembere. „Lassú regenerálódásról van szó, de már ismét tudományos megfigyelést végzünk.”

A kőzetpor elemzése körülbelül még egy hetet ölel fel. Április 4-től a Föld és Mars közötti rádiókommunikációt egy hónapra blokkolja a Nap, így a robot tudományos munkálatainak nagy része ismét leáll. Amikor május 1-je után a bolygók ismét úgy sorakoznak fel, hogy a kommunikáció lehetővé válik, a kutatók tervei szerint újabb lyukat fúrnak a kőzetbe a korai eredmények igazolására, és a szerves szén jeleinek közelebbi vizsgálatára.

A 2,5 milliárd dolláros robot augusztus 6-án landolt a Marson, célja kideríteni, hogy a bolygó hordozhatta-e vagy hordozza-e a mikrobiális élethez szükséges feltételeket.

A kutatók végső célja a Gale-kráterben magasodó Sharp-hegy rétegesnek tűnő üledékei vizsgálata.