A szél mérséklődik, a nagyobb mennyiségű hó okozhat problémát. A korábban a Jászságban és az Alföld északi részén érvényben lévő narancs színű riasztást elsőfokúra mérsékelték. Cikkünket folyamatosan frissítjük!

MTI - A dél felől érkezett érkezett mediterrán ciklonnak még mindig van utánpótlása, átmeneti csapadékszünet után délnyugat felől újabb havazást adó felhőtömb érte el a délnyugati területeket. Délen elég intenzíven havazik, és a zóna terjed észak felé, a főváros környékén is lesz még utánpótlás hóból, estig akár 5-10 centi friss hó is hullhat - mondta Reisz András meteorológus a Ma reggelben.

A Tiszántúlon pozitív hőmérséklet lesz és ott nem is várható számottevő csapadék, ugyanakkor a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén újabb ismétlődő, helyenként intenzívebb havazás fordul elő, estig 10-15 centi friss hóval. Az éjszakai órákban a havazás áttevődik az ország észak-keleti részére. ott is hullhat tíz centi hó, és ott még holnap is várható csapadék. Azután elkezd csökkenni a felhőzet, csütörtökön a nap is kisüt, de csütörtök hajnalban mínusz tíz fok is lehet. Péntektől enyhülés várható, de hűvös lesz, borongós lesz az idő.

Ismét járható a 64-es út Simontornya és Enying között

Nincs már útzár a 64-es úton, Simontornya és Enying között, ahol kamion balesete miatt állt a forgalom - közölte honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság. Az Igar és Simontornya között árokba csúszott, élelmiszert szállító járművet a sárbogárdi hivatásos és a simontornyai önkéntes tűzoltók mentették ki - mondta Boros Brigitta katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-nek. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint megszűnt a kamionstop a 65-ös és 61-es út Tolna megyei szakaszán. A 6532-es úton, Hőgyész és Dombóvár között ugyanakkor továbbra sem közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek.

Feloldották a kamionstopot Somogyban

Feloldották a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárműveket érintő, Somogy megye teljes úthálózatára kiadott kamionstopot kora délután, továbbá a horvátok is megszüntették a korlátozást a barcsi és a berzencei határállomáson. Az intézkedés mintegy ezer, eddig várakozó gépjárművet érint - hívta fel a figyelmet az MTI-hez kedd délután eljuttatott közleményében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. A gépjárművek szakaszos indításában és a várakozóhelyek rendezett elhagyásában a rendőrség segíti a kamionvezetőket. Somogy útjai járhatók, hó által elzárt település nincs.

A kamionokról lezúduló jégdarabokra figyelmeztet a katasztrófavédelem

A teherjárművekről lesodródó jégdarabok veszélyeire figyelmezteti a közlekedőket a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az MTI-hez kedden eljuttatott felhívás azt javasolja a járművezetőknek, hogy tartsanak nagyobb követési távolságot az egynapos várakozás után Szlovénia felé ismét közlekedő kamionok mögött. A hóesésben szabadban parkoló teherjárművek vontatmányáról a menetszél ugyanis nagyobb jégdarabokat sodorhat le, amelyek kárt okozhatnak. A katasztrófavédelem közölte azt is: a teherforgalom számára hétfőn a Zala Megyei Védelmi Bizottság által elrendelt közlekedési korlátozásokat kedden 13 órától feloldották. Továbbra is érvényben van ugyanakkor a rendőrség által elrendelt tilalom, amely szerint a gyorsforgalmi utakon Budapest felé nem mehetnek a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherjárművek.

Elsőfokúra mérsékelték a figyelmeztetéseket, riasztásokat

Mindenhol elsőfokúra mérsékelte a hófúvás miatt korábban kiadott másodfokú figyelmeztetéseit, illetve riasztásait az Országos Meteorológiai Szolgálat. Két megye - Komárom-Esztergom és Békés - kivételével az ország egész területén elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben a havazás, illetve a várható hófúvás miatt.

Nincs elzárt település, a vonatközlekedés akadozik

Az országos fő- és mellékúthálózaton egyaránt téliesek az útviszonyok, de nincs hótól elzárt település az országban. Több megyében továbbra is érvényben van a kamionstop. A mentők kedd délelőttig mindenhová eljutottak, hívásaik száma sem több a szokásosnál. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren nem okozott gondot a havazás, viszont a vonatközlekedésben vannak fennakadások.

Rendben közlekednek a BKV-járatok

A fővárosban kedd hajnalban minden BKV-járat rendben elindult, csak a hegyvidéki buszjáratok közlekedésében lehetnek kisebb fennakadások - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

Fennakadások a vasúti és buszközlekedésben

Baranyában két településre továbbra sem járnak a buszok, ebben a megyében is érvényben van a 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherjárművek forgalomkorlátozása.

A vonatközlekedésben az ország középső részén vannak fennakadások. A Mávinform tájékoztatása szerint Szolnok állomáson váltóállítási problémák miatt a vonatok átlagosan 30-40, egyes járatok 100-120 perccel hosszabb menetidővel közlekednek, míg Szeged, Békéscsaba, Kecskemét, Kiskunfélegyháza térségében, valamint Délnyugat-Magyarországon, Pécs, Nagykanizsa, Kaposvár, Siófok, Dombóvár térségében átlagosan 10-20 perces késésekre kell számítani.

Kelet- és Északkelet-Magyarországon, Debrecen, Nyíregyháza, Mátészalka, Záhony, valamint Miskolc, Füzesabony, Szerencs térségében jelenleg nincs fennakadás a vonatközlekedésben.

Nincs fennakadás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren nem okozott fennakadást a havazás sem hétfőn éjjel, sem kedd hajnalban - közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója kedd reggel az MTI-vel. Hardy Mihály elmondta, hogy reggel az 1-es kifutópálya üzemel, a 2-es pályát pedig tisztítják, és várhatóan nap közben is felváltva fogják használni, illetve takarítani a két pályát. A kedd reggeli járatok rendben elindultak és fogadni is tudja az érkező járatokat a repülőtér.
Mindenhova eljutnak a mentők

A télies útviszonyok ellenére a mentők mostanáig mindenhová eljutottak, a mentésben nem volt komolyabb fennakadás - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kedden délelőtt az MTI-nek. A mentők esetszáma sem több a szokásosnál. Mivel az utakon csak lassabban lehet közlekedni, nem szaporodtak meg a közúti balesetek sem.

Vannak olyan területek, ahol meghosszabbodott a mentők kiérkezési ideje, mivel a nehezen járható utakon lassabban tudtak megközelíteni egy-egy helyszínt, de mostanáig mindenhová eljutottak. A légi mentés időjárási feltételei viszont egyelőre nem mindenhol adottak, de ez az időjárási helyzet függvényében bármikor változhat - mondta Győrfi Pál.

Kamionstop Győr-Moson-Sopron megyében

Győr-Moson-Sopron megyében a 85-ös és a 86-os út után már a 81-es útra sem térhetnek le a Szlovéniába tartó kamionok az M1-es autópályáról, a hóhelyzet miatt a 81-es főút Győrből kivezető szakaszán a szomszédos megyébe tartó autósokat a rendőrök visszafordítják. Ezt a főútvonalat csak a megye településeire közlekedők vehetik igénybe. A 82-es főúton azonban feloldották a kamionstopot.

Szabad az út Szlovénia felé

Ismét szabaddá vált az átkelés Szlovéniába is a 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherjárművek számára - jelentette be a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. Bangó Szilárd közölte: 12 óra 30 perctől léphetik át ismét a magyar-szlovén határt Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál a tehergépjárművek. Első ütemben a Rédics közelében lévő várakozóhelyeket ürítik ki, majd fokozatosan engedik át a kamionokat az országhatártól távolabb lévő megállóhelyekről.

A korlátozás miatt hétfő déltől nem léphettek át a határon Szlovéniába a teherjárművek, Zalában emiatt kedd reggel már több mint 700 kamion vesztegelt. Vas megyében 117 kamion várakozik a 86-os számú főúton Körmendnél, a Szarvas csárdánál, illetve az OMV benzinkútnál 50 tehergépjármű, Szombathelyen pedig a táplánszentkereszti elágazótól a Tesco parkolóig sorakoznak a leállított kamionok.

A veszteglő kamionok 10-15 százaléka magyar, a külföldiek között szlovákok, lengyelek, litvánok, csehek és románok vannak legtöbben, az M7-es mellett állók között legnagyobb számban román kamionosok vannak. A nagykanizsai tűzoltók a hajnali órákban végigellenőrizték a parkolókat, hogy a sofőrök bármilyen segítségre szorulnak-e, de erre nem volt igény. A kényszerpihenő miatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt munkatársai ételt és italt kínálnak a várakozóknak, elsősorban azokon a helyeken, ahol nincs lehetőség vásárlásra.

Részben feloldották a kamionstopot Fejér megyében

Az M7-es autópályán Letenye irányába még nem közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek Fejér megyében, a többi utat azonban már használhatják - tudatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Szabó-Bisztricz Anett elmondta, hogy kedden 13 órától vonták vissza a hétfőn 22 órától kiadott forgalomkorlátozást.

Barcs felé is elhagyhatják az országot a kamionok

A Somogy megyei határszakaszon a személyautók zavartalanul közlekedhetnek, a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik számára Berzencénél még mindkét irányba, Barcson már csak a Magyarországra belépni szándékozókat érinti a korlátozás - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata kedd délelőtt az MTI-vel.

Baranyában megszűnt a kamionstop

Feloldotta a kamionstopot Baranyában a megyei védelmi bizottság kedden délben - közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kasza Anett a közleményben utalt arra, hogy a hóhelyzet miatt hétfő este tiltották meg a 7,5 tonnánál nehezebb teherjárművek forgalmát. A kamionstop miatt a megyében 17 órán keresztül 47 jármű vesztegelt szükségparkolókban és az utak mentén.

Kamionstopot rendeltek el Jász-nagykun-Szolnok

A délelőtti óráktól három helyszínen rendeltek el kamionstopot Jász-Nagykun-Szolnok megyében tudatta az illetékes rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kedden az MTI-vel. Szabó Zita tájékoztatása szerint a 4-es számú főút Jász-Nagykun-Szolnok megyét érintő szakaszán 10 óra 45 perctől parkolókba irányítják a rendőrök a Szlovéniába tartó kamionokat Kenderes, Szolnok és Kunszentmárton külterületén. A szóvivő jelezte, az intézkedés meghatározatlan időre szól, az útviszonyok javulásáig lesz érvényben.

Elterelték a forgalmat a nagylaki határátkelő román oldalán

Csaknem tíz kilométeres kamionsor alakult ki kedd délelőttig a nagylaki határátkelő román oldalán az országúton, ezért az Arad felől érkező személygépkocsik csak terelőúton közelíthetik meg a határátkelőt.

A rendkívüli időjárási körülményekre való tekintettel hétfő este - néhány kivétellel - megtiltották a kamionok belépését a nagylaki és a röszkei határátkelőhelyen - tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője az MTI-t. A 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek nem léphetnek be Magyarországra, kivételt képeznek azonban a magyar kamionok, amelyek magyarországi telephelyre közlekednek vagy élő állatot, romlandó árut szállítanak.

Bár a román hatóságok figyelmeztették a magyarországi kamionstopra a sofőröket, a kamionok egy része nem parkolókban, hanem az országúton vesztegel, ezért a DN7 jelzésű főút határ felé vezető oldalán megbénult a közlekedés. A román rendőrség Pécska (Pecica) után a Szemlakon (Semlac) és Sajtényen (Seitin) át vezető megyei útra tereli a határ felé tartó személyautókat.

A helyzet normalizálódásáig a román hatóság sem engedik be a bolgár határon azokat a kamionokat, amelyek Magyarország felé kívánják folytatni útjukat.