Ahogy arról már egész Magyarország értesült, rezsicsökkentés zajlik, nem rezsiemelés - írta a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja pénteken az MTI-nek küldött közleményében. A kormánypárt ezzel az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási szövetség közlésére reagált.

 A Bajnai Gordon vezette ellenzéki pártszövetség közleményében írt arról, hogy választ vár Orbán Viktor miniszterelnöktől, kormánya miből fedezi majd az államilag felvásárolt E.ON-gázüzletág veszteségét: megszorításból, újabb sárgacsekk-adóból vagy rezsiemelésből.

Ezt megelőzően Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa arra szólította fel Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont, hogy tegyék egyértelművé, milyen okok alapján támadják a rezsicsökkentést, van-e közük a külföldi tulajdonú szolgáltatókhoz, illetve milyen érdekeltségeik vannak a magyar energiaszektorban.

A Fidesz péntek délutáni közleménye szerint ha Bajnai Gordon "kevesebbet futkározna a külföldi bankár barátaihoz és több időt töltene a magyar emberekkel", akkor ő is tudhatná, hogy Magyarországon rezsicsökkentés és nem rezsiemelés zajlik.

A frakció úgy fogalmaz: szemben a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányokkal, amelyek háromszorosára emelték a gáz és kétszeresére az áram árát, a jelenlegi kabinet a rezsicsökkentés mellett kötelezte el magát, és ezt törvényekben is garantálja.

Végül közlik, sajnálattal látják, hogy Bajnai Gordon a félrebeszélést választotta és elkerülte a válaszadást arra a kérdésre: ő és Gyurcsány Ferenc milyen okok alapján támadja a rezsicsökkentést, van-e közük a külföldi tulajdonú szolgáltatókhoz, illetve milyen érdekeltségeik vannak a magyar energiaszektorban?