A kormány ellen bizalmatlansági indítványt nyújtott be pénteken a parlamentben az ukrán ellenzék, továbbá követelte, hogy a törvényhozás mihamarabb tűzze napirendjére az államfő alkotmányos vád alá helyezésének rendjéről szóló törvényjavaslatot.

A három ellenzéki párt, a bebörtönzött volt kormányfőt, Julija Timosenkót támogató Haza, a nacionalista Szabadság és a Vitalij Klicsko profi ökölvívó vezette UDAR (Ütés) párt közösen nyújtotta be a két előterjesztést.

Elemzők szerint a két jogszabálytervezet parlamenti tárgyalása inkább jelképes, hiszen az ellenzék aligha lesz képes megszerezni annyi támogatót a kormányoldalon álló - ám a jelenlegi kabinettel szembeni elégedetlenségét többször hangoztató - kommunista pártból és a független jelöltek közül, hogy a javaslatokat megszavazzák.

A Kommerszant-Ukrajina című lap kiszámolta, hogy jelenleg a három ellenzéki frakciónak összesen 177 képviselője van, a kommunistáknak pedig 32, tehát még legalább 17 függetlent kell maguk mellé állítaniuk ahhoz, hogy a Mikola Azarov vezette kormány menesztését elérjék. A kommunista frakció támogatása kétséges, ugyanis az indítványt a beterjesztése előtt egyetlen képviselőjük sem írta azt alá.

Volodimir Feszenko politológus a lapnak nyilatkozva 2-3 százalék esélyt jósolt az ellenzéki kezdeményezés sikerének. Ráadásul - mint mondta -, az indítvánnyal épp kezére játszanak Azarovnak, hiszen egy ülésszak alatt csak egyszer kezdeményezhetik a képviselők a kabinet menesztését.

A parlament pénteki plenáris ülésén Azarov és három kormánytag válaszolt a képviselők kérdéseire. Az ellenzék a "szégyen" szót skandálva fogadta a kormány tagjait. Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt frakcióvezetője kijelentette, hogy semmi értelme Azarov felszólalásának a parlamentben, hiszen "ő semmiben sem dönt", a hatalom kizárólag Viktor Janukovics elnök kezében van.

Vitalij Klicsko pénteken jelentette be az ellenzék követelését, miszerint a parlament a jövő héten tűzze napirendre, és a soron következő plenáris ülésen, azaz április 2-án szavazzon az államfő elleni alkotmányos vád alá helyezési eljárás rendjéről szóló törvényjavaslatról.

Az indítványt még a múlt hónap elején nyújtotta be a három ellenzéki frakció. Jelenleg Ukrajnában nincs törvény, amely az eljárás menetét szabályozná. A javaslat általánosságban az államfő elleni alkotmányos vizsgálat rendjét kívánja szabályozni, nem nevezték meg benne Janukovicsot.